Το παστέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν χρειάζεται ψυγείο, ενώ παράλληλα ξεχωρίζει για τη διατροφική του αξία. Τα βασικά του συστατικά –το μέλι, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί– το καθιστούν ένα θρεπτικό σνακ, πλούσιο σε αμινοξέα, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και άλλα ιχνοστοιχεία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται τόσο στο σουσάμι όσο και στους ξηρούς καρπούς συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αξία του. Το μέλι, με τα φυσικά του σάκχαρα, τα αμινοξέα, τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα ένζυμα, προσφέρει επιπλέον ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υλικά (12-14 μερίδες)

  • ½ κούπα αμύγδαλα
  • ½ κούπα φουντούκια
  • ½ κούπα φιστίκια Αιγίνης
  • ½ κούπα ηλιόσποροι
  • ½ κούπα κολοκυθόσποροι
  • ½ κούπα σουσάμι
  • 80 γρ. μέλι
  • ½ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βήμα 2: Μοιράζουμε το μείγμα σε θήκες για μάφιν, στις οποίες έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  • Βήμα 3: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά.
  • Βήμα 4: Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν καταναλώσουμε.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 142 kcal
  • Υδατάνθρακες: 13,4 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 3,9 γρ.
  • Λιπαρά: 7,5 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ