Για τα ειδικά επιδόματα των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και για τα 600 ευρώ των επιστημόνων, μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Σε λίγες ώρες θα αναρτηθεί η πρόσκληση για τους επιστήμονες» ανακοίνωσε ο υπουργός και έδωσε διευκρινίσεις για τα επιδόματα και την καταβολή τους στους δικαιούχους.

Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα

«H πρώτη κατηγορία των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με διοικητική εντολή θα πληρωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ΑΦΜ και μέχρι τέλους Απριλίου θα μπουν και των άλλων. Μια επιχείρηση μπορεί να έχει κάνει αίτηση μέχρι τις 20/4 που είναι η προθεσμία για τις πληγείσες επιχειρήσεις οπότε ο εργαζόμενός τους μπορεί να τα πάρει και μετά το Μάιο τα συγκεκριμένα χρήματα από τη δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων. Από τις πρώτες θα τα πάρουν όλοι μέσα στον Απρίλιο» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βρούτσης.

Οι δικαιούχοι μπορούν όπως σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης, να υποβάλουν αίτηση από την άλλη Πέμπτη, και η πρώτη πληρωμή τα πρώτα 400 ευρώ θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους που έχουν ενεργοποιήσει το voucher. Μέχρι τέλος Απριλίου θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ. Μετά τα πρόγραμμα για τους επιστήμονες ύψους 600 ευρώ από κοινοτικούς πόρους θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τη συγκεκριμένη ομάδα, με 800 ευρώ, από το Μάιο και μετά.

Αναφερόμενος στον οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης επεσήμανε πως πραγματοποιείται με σχέδιο και ευθύνη. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης που κάνεις δεν ξέρει ποια θα είναι» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Σήμερα θα μπουν οι ΚΑΔ όλων των πληγεισών επιχειρήσεων δια μέσου τζίρου. Το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε ΚΑΔ μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας των οικονομικών ευεργετημάτων του κράτους. Ταυτόχρονα, η περίμετρος η χρονική θα διευρυνθεί και για το Μάιο καθώς θα επεκταθεί η χρονική διάρκεια της κρίσης. Είμαστε έτοιμοι για Μάρτιο, Απρίλιο αλλά και για Μάιο» δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα βγούμε από την κρίση. «Πρέπει να προσέχουμε να μένουμε σπίτι, όσο πιο καλά συμπεριφερθούμε τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από την κρίση» είπε.

Μιλώντας για τους 180.390 που θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ εξήγησε πως θα καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο και δια μέσου μιας επιστημονικής διαδικασίας τηλεκατάρτισης θα πάρουν και πιστοποιητικό σε υψηλής στάθμης αντικείμενα. «Τα λεφτά θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα μη κατασχετέα, σε λίγες ώρες θα αναρτηθεί η πρόσκληση, και κατόπιν της πρόσκλησης και την άλλη Πέμπτη μπορούν πλέον όλοι οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, οικονομολόγοι, λογιστές μπορούν να υποβάλουν αίτηση» είπε.

Για το δώρο Πάσχα

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί κανονικότατα σε όλους τους εργαζομένους από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί (άνευ ΚΑΔ).

«Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις μεταφέρουμε την καταβολή του μέχρι 30/6/20. Εξαγγείλαμε με τον κ. Σταϊκούρα ότι το συμπληρωματικό τμήμα του δώρου που θα απολεσθεί από τους εργαζόμενους ως μη δεδουλευμένο για τμήμα Μαρτίου και Απρίλιο θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό» είπε.

Για το ΑΕΠ της χώρας

«Δώσαμε το 3,6% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρων των παρεμβάσεων των ευρωπαϊκών χώρων είναι 2%. Δεν υπάρχουν μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων στον οικονομικό σχεδιασμό μας» επεσήμανε.