Η εθελουσία αποχώρηση των εργαζομένων της Χαλυβουργικής ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου. Η υλοποίησή της έγινε η πλήρη κάλυψη κάλυψη της δαπάνης από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, επιχειρηματία Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το 100% εκ των περίπου 220 εργαζομένων και στελεχών της εταιρείας αποχώρησε, εισπράττοντας απευθείας στον λογαριασμό τους από τον κ. Αγγελόπουλο συνολικά ποσό που έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, ανταποκρινόμενοι στη δημόσια πρόσκληση που είχε απευθύνει ο μέτοχος με ανοικτή επιστολή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το ζήτημα της αποχώρησης των εργαζομένων είχε γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ τής υπό τον κ. Γ. Σκινδήλια διοίκησης της εταιρείας και του βασικού μετόχου. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο κ. Αγγελόπουλος είχε επισκεφθεί για το ζήτημα αυτό τόσο τον υπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη όσο και τον γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και τον δήμαρχο Ελευσίνας Αργυρή Οικονόμου.

Το οικονομικό πακέτο της αποχώρησης των εργαζομένων συγκροτήθηκε από την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, την αποζημίωση απολύσεως –παρά το ότι, όπως εκληθήσαν, παραιτήθηκαν– και την καταβολή του σύνολο του ποσού που θα εισέπρατταν από το ταμείο ανεργίας εάν, αντί να παραιτούνταν, απολύονταν.

Με την αποχώρηση και των τελευταίων εργαζομένων επέρχεται το τέλος της ιστορικής εταιρείας, η οποία ήδη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια δεν παράγει τίποτα, ενώ οι υψικάμινοί της ήταν ήδη σβηστές από το 2013. Παρά ταύτα, η εταιρεία διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία περιλαμβάνει την έκταση που φιλοξενεί την παραγωγική της μονάδα στην Ελευσίνα και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και άδεια ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 880 MW.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» που κυκλοφορεί σήμερα