Τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τα οποία θα περιληφθούν σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2023 θα παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σημαία μας» δήλωσε χθες (4/9) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024, η οποία όπως είπε «αποτελεί τη ναυαρχίδα των ρυθμίσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται:

  1. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024 ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται η υποχρεωτική πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες κλάδων με ροπή προς υψηλή φοροδιαφυγή όπως είναι οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.
  2. Ανατροπές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματικών. Παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στον έλεγχο των δαπανών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους με αποτέλεσμα να περιορίζουν την φορολογική επιβάρυνση ενώ οι παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με κίνητρα προς τους επαγγελματίες που συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας να δηλώνουν τους πραγματικούς τζίρους στην εφορία. Πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει και η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myDATA στη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέων εσόδων και εισοδημάτων.
  3. Θέσπιση νέου πλαισίου για την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δηλαδή μέσω τράπεζας ή κάρτας. Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις, το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.
  4. Υποχρέωση ηλεκτρονικής έκδοσης του δελτίου αποστολής. Οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για νέες μειώσεις φόρων. Με το νέο σύστημα, όταν διακινείται, ένα αγαθό, θα πρέπει να συνοδεύεται από on line δελτίο αποστολής, ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μην μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια, καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο.
  5. Επανεξέταση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις. Το ποινολόγιο θα εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην είναι εξοντωτικό και οδηγεί σε διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
  6. Κλείδωμα των στοιχείων που δηλώνονται στο Mydata για τις δηλώσεις Ε3 και ΦΠΑ.
  7. Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. H ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της φορολογίας εντοπίζοντας περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς , ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές συναλλαγές κ.λ.π.
  8. Τα τιμολόγια και οι αποδείξεις θα αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία ώστε να γίνονται αποδεκτά από την εφορία.