Μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών, γονείς και φοιτητές «οργώνουν» για να βρουν κατοικίες με βάση τις οικονομικές δυνατότητές τους. Ωστόσο, για ακόμα μία χρονιά τα ενοίκια τραβούν την ανηφόρα καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή. Εκτός από τις ανεβασμένες τιμές υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα καθώς οι ιδιοκτήτες αρνούνται πολυετή συμβόλαια, ενώ ζητούν συμβόλαια για όσο διαρκούν τα μαθήματα, καθώς θέλουν να εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους τούς καλοκαιρινούς μήνες ως Airbnb.

Ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Εstates, μίλησε στο Newsbeast για το πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων. «Η φετινή χρονιά, χαρακτηρίζεται από τις δυσκολότερες χρονιές όσον αφορά την αναζήτηση κατοικίας σε προσιτό ενοίκιο, με τις αυξήσεις των ζητούμενων ενοικίων να αγγίζουν ακόμη και το 12%-16% σε σχέση με πέρυσι στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε πως «η συσσωρευτική αύξηση από το 2017 έως σήμερα να αγγίζει το 55%-60% στην Αθήνα».

Ενδεικτικά για 35 τ.μ. στο Γουδί ξεκινούν από 460 ευρώ. Το ζητούμενο μίσθωμα ξεκινάει από 460 ευρώ και αυξάνεται εάν το ακίνητο είναι πλήρως επιπλωμένο και ανακαινισμένο. «Τα μεγαλύτερα ακίνητα άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή του Ζωγράφου ξεκινάνε από 450 ευρώ και φτάνουν τα 650, ενώ στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης για μια γκαρσονιέρα αρχίζει από 380 ευρώ και φθάνει τα 550» σημείωσε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Εstates.

Άφαντα τα ακίνητα έως 300 ευρώ

Πέρυσι, την ίδια χρονική στιγμή, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, ήταν 10% στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1 ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται σχεδόν μηδενική.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1 ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, αποτελούν μόλις το 2,89% (12,47% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1 ου ορόφου έως 50 τμ. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 3,7% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ τη φετινή χρονιά, έναντι του 14,29% πέρυσι. Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι μηδενική (0,3%) ενώ στον Πειραιά 0,94%.

Θεμιστοκλής Μπάκας
Ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Εstates

Πού υπάρχουν «ευκαιρίες» για πιο οικονομικά ενοίκια

 Αντίθετα, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Κυψέλη και Εξάρχεια: «Οικονομικές επιλογές συναντά ο ενδιαφερόμενος στην Κυψέλη όπου διατίθενται ακίνητα έως 45 τετραγωνικά μέτρα με ζητούμενο μίσθωμα που ξεκινά από 320 ευρώ. Παράλληλα, στα Εξάρχεια το κόστος τους για ένα σπίτι ως 45 μέτρα ξεκινά από 380 ευρώ έως και 570 ευρώ» ανέφερε.

Η εξεύρεση φοιτητικής στέγης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση ακόμη και στις πόλεις της Περιφέρειας που «φιλοξενούν» μεγάλα πανεπιστήμια. Ενδεικτικό είναι πως στην Κοζάνη, μία γνωστή φοιτητούπολη, το τηλέφωνο των μεσιτικών γραφείων δεν έχει σταματήσει να χτυπά για εύρεσηδιαμερίσματος, στούντιο έως και δυάρι με το κόστος να ξεκινά από 120 – 130 ευρώ για τα στούντιο που είναι πιο μικρά και φτάνουν μέχρι και 250 – 280 και ανάλογα εάν είναι επιπλωμένο, ενοικιάζονται στο κέντρο της πόλης.

Μονόδρομος η συγκατοίκηση

Τα ακίνητα είναι πλέον «χρυσάφι» και αρκετοί αδυνατούν να πληρώσουν μόνοι τους το μίσθωμα. Έτσι όσο οι τιμές παραμένουν στα ύψη η συγκατοίκηση γίνεται αναγκαιότητα. Ωστόσο, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από 1 υπνοδωμάτια.

Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων σε 13 περιοχές της Αθήνας

Νέος Κόσμος

Τη φετινή χρονιά η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών είναι σχεδόν μηδενική. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35 τμ στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 460 ευρώ/μήνα, έως και 500€/μήνα για διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τμ-50τμ, κυμαίνεται από 500 ευρώ αν πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα ή/και νεόδμητο έως και 700 ευρώ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον Ν.Κόσμο είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 781 κατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια).

Καλλιθέα

Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40 τμ-50τμ κυμαίνεται από 450 ευρώ/μήνα έως και 700 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές. Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35 τμ στη Καλλιθέα κυμαίνεται από 380 ευρώ/μήνα έως 550 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.
Η Καλλιθέα έχει 281 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πετράλωνα

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 500 ευρώ/μήνα έως 700 ευρώ/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη). Ενώ για κατοικία έως 35τμ, το κόστος μίσθωσης αγγίζει ακόμη και τα 600 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη. Τα Πετράλωνα έχουν 275 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κολωνάκι – Μετς

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τμ-50 τμ, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 590€/μήνα
έως 1.200 ευρώ/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη).Ενώ για κατοικία
έως 35τμ, το κόστος μίσθωσης ξεκινά από 520ευρώ/μήνα. Το Κολωνάκι έχει 348 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κουκάκι

Στο Κουκάκι καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35 τμ, με το κόστος μίσθωσης να ξεκινά από 480 ευρώ/μήνα. Όσον αφορά κατοικίες από 40 τμ έως 50 τμ, το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 580 ευρώ έως 950 ευρώ/μήνα με την ανώτερη τιμή να αφορά επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα. Το Κουκάκι έχει 984 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Νεάπολη, Μουσείο, Εξάρχεια

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις περιοχές του κέντρου όπως, Νεάπολη, Μουσείο και Εξάρχεια για κατοικίες έως 35τμ κυμαίνονται από 500 ευρώ/μήνα έως και 550 ευρώ /μήνα για πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα ακίνητα. Όσον αφορά κατοικίες 40τμ-50τμ, το ζητούμενο μίσθωμα αγγίζει ακόμη και τα 650 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στις περιοχές Εξάρχεια, Μουσείο και Νεάπολη, 658 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Γουδή

Το Γουδή, επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και της Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη έως 35τμ, πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών, κυμαίνονται από 460 ευρώ/μήνα έως 500 ευρώ. Ενώ, οι κατοικίες 40-50τμ μη επιπλωμένες, αλλά, πλήρως ανακαινισμένες, καταγράφουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 700 ευρώ/μήνα Στο Γουδή είναι 172 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παγκράτι

Στο Παγκράτι, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 380 ευρώ/μήνα έως 550 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τμ-50 τμ κυμαίνεται από 450 ευρώ/μήνα έως 750 ευρώ/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στο Παγκράτι, 356 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ζωγράφου

Στη κατ΄ εξοχήν φοιτητική περιοχή, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 340 ευρώ/μήνα έως 450 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τμ-50τμ κυμαίνεται από 450 ευρώ/μήνα έως 650 ευρώ/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στου Ζωγράφου 106 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κυψέλη

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320 ευρώ /μήνα έως 450 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τμ-50τμ κυμαίνεται από 350 ευρώ/μήνα έως 600 ευρώ/μήνα.