Πόσες ώρες εργάζονται οι πολίτες κάθε χώρας στην Ευρώπη; Νέα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, δείχνουν ότι οι μέσες ώρες εργασίας διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Όπως επισημαίνει το Euronews, παρουσιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, τα πρότυπα εργασίας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς τα ποσοστά εργασίας από το σπίτι αυξήθηκαν σημαντικά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Ορισμένες εταιρείες παρέχουν πλέον πιο ευέλικτες επιλογές για εξ αποστάσεως εργασία, ενώ η εβδομάδα τετραήμερης εργασίας εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε μια σειρά από χώρες.

Το 2022, οι εργαζόμενοι στην ΕΕ ηλικίας 20-64 ετών εργάζονταν 36,2 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Αυτό ήταν 24 λεπτά λιγότερο από τα στοιχεία πριν από την πανδημία του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία για εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης ηλικίας 20-64 ετών, οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Ρουμανία είναι αυτοί που δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (39,7 ώρες την εβδομάδα), ενώ οι εργαζόμενοι με τις λιγότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι οι Ολλανδοί (32,4 ώρες).

Στην ευρύτερη επικράτεια της Ευρώπης, στην οποία περιλαμβάνονται και χώρες εκτός ΕΕ, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 42,9 ώρες την εβδομάδα. Σημειώνεται πως οι ώρες εργασίας για τους Τούρκους προκύπτουν από στοιχεία του 2020, τα οποία είναι και τα τελευταία διαθέσιμα. Ακολουθούν το Μαυροβούνιο (42,8 ώρες, επίσης βάσει στοιχείων του 2020) και η Σερβία (42,3 ώρες). Πρόκειται για τρεις χώρες που έχουν κατά μέσο όρο πάνω από 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Μέσος όρος εβδομαδιαίων ωρών

Κάτω από την Ελλάδα και τη Ρουμανία βρίσκονται η Πολωνία (39,5 ώρες), η Βουλγαρία (39,2 ώρες) και η Βόρεια Μακεδονία (39 ώρες). Τα στοιχεία υποδηλώνουν σαφώς πως οι σκληρότερα εργαζόμενοι βρίσκονται στις βαλκανικές χώρες.

Αντίθετα στη λίστα των χωρών με τον χαμηλότερο μέσο όρο εβδομαδιαίων ωρών εργασίας το 2022, είναι η Ολλανδία (32,4 ώρες), η Αυστρία (33,7 ώρες), η Νορβηγία (34,1 ώρες), η Δανία και η Γερμανία (και οι δύο 34,6 ώρες).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο μέσος όρος εβδομαδιαίων ωρών εργασίας είναι ίδιος με τον μέσο όρο της ΕΕ (36,4 ώρες με στοιχεία του 2019). Η Γαλλία και η Ιταλία είχαν ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά από την ΕΕ με 36,2 ώρες την εβδομάδα.

Οι άνθρωποι στην Ισπανία εργάζονταν 36,5 ώρες την εβδομάδα, που είναι μόνο 6 λεπτά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι πέντε σκανδιναβικές χώρες είχαν όλες χαμηλότερο μέσο όρο εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μέσος όρος ωρών εργασίας την εβδομάδα

Μέσος όρος εβδομαδιαίων ωρών εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης

Μέσος όρος ωρών εργασίας την εβδομάδα για άνδρες και γυναίκες

Εργασία τουλάχιστον 49 ωρών την εβδομάδα

Το ποσοστό των απασχολουμένων, συμπεριλαμβανομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης που συνήθως εργάζονται 49 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα, είναι ένας επίσης σημαντικός δείκτης, υπογραμμίζει το euronews. Στην ΕΕ, το 7,4% των απασχολουμένων εργάστηκαν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα. Την πρώτη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει και πάλι η Ελλάδα με 12,6% των απασχολούμενων, ενώ στην τελευταία βρίσκεται η Βουλγαρία με μόλις 0,7%. Όταν περιλαμβάνονται και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής επικράτειας, εκτός ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Τουρκία με 28,1%, και ακολουθεί το  Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδία με 14,1%.