Επιβράδυνση παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, ενώ η γαλλική οικονομία κατέγραψε σημαντική άνοδο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε 0,3% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, όταν είχε καταγράψει άνοδο 0,7%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% μετά από τη στασιμότητά της στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Την ισχυρότερη ανάπτυξη σημείωσε η Ισπανία, το ΑΕΠ της οποίας αυξήθηκε κατά 0,9% .

Η οικονομία της Ευρωζώνης ως σύνολο αναπτύχθηκε πιθανόν με ρυθμό 0,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, ενώ είχε αυξηθεί 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Η Eurostat θα ανακοινώσει στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 1,5%. Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε 0,2% στα 1,1233 δολάρια, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,66%.

Αν συνυπολογισθεί η σημαντική ανάπτυξή της στο τέταρτο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία τα πάει αρκετά καλά», δήλωσε αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank. Η ανάπτυξη στη Γερμανία προήλθε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν και τόσο οι κατασκευές όσο και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό ενισχύθηκαν σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το εξωτερικό εμπόριο είχε αρνητική επίδραση στο γερμανικό ΑΕΠ.