Αγωνία αλλά ταυτόχρονα και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα υποστεί μικρή ζημιά από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά εκπέμπει η Αθήνα μετά τη δημοσιοποίηση από το Κρεμλίνο της οριστικής λίστας των προϊόντων, των οποίων η εισαγωγή στη Ρωσία θα απαγορευτεί για έναν χρόνο.

Αρμόδιοι παράγοντες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η λίστα αυτή θα είναι «επιλεκτική».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηριών και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο τα μηνύματα που έρχονται από τη ρωσική πλευρά είναι θετικά και τελικά οι απώλειες θα είναι μικρότερες.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι να μειώσει τη λίστα με την εξειδίκευση του προεδρικού διατάγματος των Ρώσων για την Ελλάδα. Μάλιστα επεσήμανε ότι αυτό που βοηθά την Ελλάδα είναι ότι οι συμφωνίες είναι διμερείς μεταξύ χωρών και όχι μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Ο κ., Μίχαλος είχε επαφές με τον ομόλογό του στη Ρωσία ο οποίος τον κάλεσε στη χώρα μαζί με ομάδα νέων αγροτών, ενώ γίνονται επαφές ακριβώς για να μειωθεί η λίστα των προϊόντων που μπαίνει εμπάργκο. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ θα υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή των μέτρων λόγω των καλών εμπορικών σχέσεων που έχουν Ελλάδα και Ρωσία.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Συνολικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, από τις ελληνικές εξαγωγές του 2013 προς τη Ρωσία, η αξία των προϊόντων στα οποία αφορά η ρωσική απαγόρευση ανέρχεται στα 178,4 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από το ρωσικό εμπάργκο είναι η Νορβηγία, με την αξία των αγαθών που επηρεάζονται να ανέρχεται στο 1,16 δισ. δολάρια, η Πολωνία (1,12 δισ. δολάρια), οι ΗΠΑ (838 εκατ. δολάρια), η Ισπανία (794 εκατ. δολάρια), η Ολλανδία (794 εκατ. δολάρια) και η Γερμανία (781 εκατ. δολάρια).