Πλήρωσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να εκδώσουν οικοδομική άδεια, αλλά η οικοδομή έμεινε στα χαρτιά: η πραγματικότητα αυτή αφορά έναν στους δύο (ποσοστό 50%) εργολάβους και ιδιώτες σε όλη τη χώρα, που αν και έχουν εκδώσει άδεια, δεν έχουν ξεκινήσει την οικοδομή, είτε επειδή έχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα (στην περίπτωση των κατασκευαστών) είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας, είτε επειδή θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν τους απαιτούμενους φόρους ακινήτων, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατύπωσε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, σύμφωνα με τον οποίο οι πράξεις αγοραπωλησιών έχουν επίσης μειωθεί πανελλαδικώς κατά 50%, εν συγκρίσει με τα υψηλά του 2007.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς περίπου 5.000 οικισμοί εκτός σχεδίου πόλεως σχεδιάζεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, οπότε πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (σ.σ. το νέο σύστημα, σε ισχύ από το 2011, περιλαμβάνει αντικειμενικές αξίες βάσει τιμών ζώνης, που θα πλησιάζουν τις αγοραίες).