Σήμερα που η κρίση έχει περάσει το κατώφλι της καθημερινότητας όλων των ελλήνων και η αγορά κατοικίας έχει παγώσει η αγορά σπιτιού είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι τράπεζες αρνούνται να δανειοδοτήσουν τους υποψήφιους αγοραστές, η εφορία καραδοκεί, η ανεργία έχει μεταβληθεί σε εφιάλτη και από την άλλη πλευρά οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν έξυπνες λύσεις με τις οποίες, αν βρεθεί το κατάλληλο σπίτι, όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, αναπτύχθηκε η πρακτική της ενοικίασης για κάποιο χρονικό διάστημα και η υποχρέωση-δέσμευση-και των δύο πλευρών μετά την λήξη της μίσθωσης να γίνει αγορά σε προκαθορισμένη τιμή. Η ιδέα, αν και δεν είναι νέα, τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται δειλά-δειλα και στην Ελλάδα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αγοραστές και πωλητές βρίσκουν ελκυστική την επιλογή αυτή αλλά σίγουρα επειδή είναι πολύπλοκη συμφωνία χρειάζεται προσοχή και από τις δύο πλευρές.

Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να μελετήσετε είναι το είδος και η μορφή της σύμβασης αφού η κατανόηση της είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν διάφορες ιδιαιτερότητες σε αυτό το είδος της σύμβασης οπότε είναι ζωτικής σημασίας η συμβολή των δικηγόρων . Όπως έλεγαν δικηγόροι, πρόκειται για μία ισχυρή σύμβαση που υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη / πωλητή να προχωρήσει σε διάθεση του ακινήτου μετά από ένα χρονικό διάστημα (συνήθως ένα έως τρία έτη) σε προκαθορισμένη τιμή. Επίσης, ο ενοικιαστής / αγοραστής οφείλει να καταβάλει εκ των προτέρων ένα ποσό -προκαταβολή- το οποίο είναι μία μορφή εγγύησης και αφαιρείται από το τίμημα ή χάνεται αν υπαναχωρήσει. Ρήτρα προβλέπεται και για τον ιδιοκτήτη/πωλητή σε περίπτωση υπαναχώρησης από την συμφωνία. Παράλληλα θα πρέπει να ορίζεται πόσο ποσοστό του ενοικίου αναλογεί στην εξόφληση του τιμήματος αγοράς και πώς και πότε θα γίνει η οριστική εξόφληση.

Πλεονεκτήματα για τον αγοραστή / ενοικιαστή:

* Αυτό το είδος της σύμβασης για δεδομένη περίοδο εξασφαλίζει ότι είστε ο μόνος που έχει την επιλογή να αγοράσει το ακίνητο.

* Τυπικά ένα ποσοστό του ενοικίου πηγαίνει για την εξόφληση της αγοράς.

* Έχετε ένα συμβόλαιο που σας προστατεύει από αυξήσεις των τιμών των κατοικιών .

* Συνήθως μπορείτε να αγοράσετε το σπίτι οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

*Αν βελτιωθεί η συγκυρία μπορεί να ξεπεράσετε τη σκόπελο του «παγώματος» των δανείων.

Πλεονεκτήματα για τον πωλητή / ιδιοκτήτη:

* Άμεσες ταμειακές ροές από τον μισθωτή και την ευκαιρία να πουλήσετε την ιδιοκτησία σας αργότερα.

* Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής / αγοραστής δεν αγοράσει την ιδιοκτησία σας, κρατάτε την εγγύηση.

* Θα πάρετε πιθανώς υψηλότερης ποιότητας ενοικιαστές που φροντίζουν καλύτερα από το σπίτι δεδομένου ότι οι ένοικοι μπορεί να θέλουν να το αγοράσουν στο μέλλον.

* Μπορείτε να ηρεμήσετε ξέροντας ότι έχετε ενοικιαστές στο σπίτι σας, οι οποίοι προσανατολίζονται προς την αγορά του σπιτιού.

Στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν κατά τη χρήση- μίσθωση:

* Κάνετε μια επιθεώρηση στο σπίτι και καταρτίστε έγγραφο για τις απαραίτητες επισκευές. Να τραβήξετε φωτογραφίες που να πιστοποιούν την κατάσταση του σπιτιού.

* Βεβαιωθείτε ότι το ακίνητο δεν έχει βάρη.

* Ελέγξτε αν υπάρχει υποθήκη επί της περιουσίας από δάνειο και αν γίνονται κανονικά οι πληρωμές του.

* Διευκρινίστε τους όρους που προβλέπει η συμφωνία στην περίπτωση που ο μισθωτής / αγοραστής δεν κάνει χρήση της δυνατότητας να αγοράσει το σπίτι κατά τη λήξη της μίσθωσης.

* Καθορίστε τα πάντα γραπτώς.

Πηγή: www.realestatenews.gr