Η κρίση που πλήττει την αγορά κατοικίας έχει απογοητεύσει ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επένδυσης σε τούβλα. Από τη μία τα τεκμήρια και οι φόροι και από την άλλη η πιστωτική ασφυξία έχουν βάλει την ιδιοκτησία σε κλοιό. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν και οι «έξυπνες» επενδύσεις που μπορούν να ανατρέψουν όλα αυτά τα εμπόδια.

Ακολουθούν τρεις διέξοδοι γι’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς:

1η: Τα μικρά διαμερίσματα πλήττονται αναλογικά λιγότερο από τα φορολογικά μέτρα και τα τεκμήρια ενώ συγκριτικά είναι πιο εύκολη η χρηματοδότηση τους. Τα δεδομένα αυτά φέρνουν στο προσκήνιο την αγορά μικρών διαμερισμάτων που προσφέρουν την δυνατότητα συνένωσης. Φυσικά αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε παλαιές πολυκατοικίες αλλά δεν ισχύει το ίδιο σε νέες οικοδομές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και προσφέρουν την δυνατότητα προσαρμογής στις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες. Υπάρχει ο κίνδυνος λόγω κρίσης ο κατασκευαστής να αποδειχθεί αναξιόπιστος αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία σωστή έρευνα αγοράς.

2η: Οι μεγάλοι επίπεδοι χώροι σε προβληματικές γειτονιές πχ του κέντρου της Αθήνας υφίστανται εντονότερα τις συνέπειες της κρίσης. Βιοτεχνικοί χώροι, μικρά κτίρια μεγάλης ηλικίας που ήταν εγκατεστημένες επαγγελματικές δραστηριότητες προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές. Η λέξη κλειδί είναι η αλλαγή χρήσης που θα δώσει στον επενδυτή την δυνατότητα μετατροπής του πχ σε μικρά διαμερίσματα. Αν και η βραχυπρόθεσμη απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης θα είναι αρνητική εντούτοις σε μία προοπτική πενταετίας μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Τα προβλήματα που ενδεχομένως να κληθείτε να αντιμετωπίσετε είναι το κόστος μετατροπής αλλά και το νομικό και πολεοδομικό καθεστώς. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η αρωγή νομικών και μηχανικών.

3η: Σήμερα περίπου το 10% των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση. Πολλοί δανειολήπτες το μόνο που ζητούν είναι να απαλλαγούν από το χρέος και για το λόγο αυτό πωλούν με πολύ μικρό τίμημα και με τον όρο της μεταφοράς της δανειακής υποχρέωσης. Αν και ακόμα δεν είναι μία συνηθισμένη κατάσταση στην αγορά, εντούτοις δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κυρίως σε εξοχική κατοικία. Προσοχή όμως χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος της αγοράς για να συγκρίνετε τις τρέχουσες εμπορικές αξίες με το υπόλοιπο του δανείου αλλά και για ελέγξετε τους όρους μεταφοράς του δανείου που θέτει η τράπεζα.

Πηγή: www.realestatenews.gr