Με πελατειακά ρουσφέτια και με δανεικά και αγύριστα δεν θα αυξηθούν τα εισοδήματα, υποστηρίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με την Alpha, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μέλλον με δίδυμα πλεονάσματα στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και με δραστικά βελτιωμένη τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα, μετά τις εκ βάθρων διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άρση των συνθηκών υπέρμετρης προστασίας από τον ανταγωνισμό και για ενίσχυση της ανταγωνιστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα με τη συμβολή τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου κεφαλαίου.

«Αν δεν έχουμε διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αυξάνει μόνο τις εισαγωγές και την απασχόληση και τα εισοδήματα σε ξένες χώρες. Η δεκαετία του 2000 (και όχι μόνο) έδειξε ότι η αύξηση των εγχώριων εισοδημάτων δεν μπορεί να γίνει με κούφιες παροχές στους πάντες και με πελατειακά ρουσφέτια με δανεικά (ακόμη και αν είναι αγύριστα)», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας και προσθέτουν πως «η αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να γίνει μόνο με παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης στην εγχώρια και τις ξένες αγορές και σε ανταγωνιστική ποιότητα και τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα περιθώρια για τέτοια αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά».

Οι αναλυτές της Alpha υπογραμμίζουν ότι το μέγεθος της προσαρμογής στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιο από εκείνο που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ήταν από το -15,7% του ΑΕΠ το 2009 στο -2,6% το 2013 και στο εκτιμώμενο -2% το 2014, και αυτό έγινε παρά την τεράστια πτώση του ΑΕΠ της χώρας στην περίοδο αυτή κατά -22,8%.