Στο 8% αναμένεται να περιοριστεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού με τις παρεμβάσεις και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρώπης εκτίμησε ο Μιχάλης Σάλλας σε συζήτησή που είχε με τον δημοσιογράφο του Mega Channel, Νίκο Φιλιππίδη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών νωρίτερα σήμερα.

«Η ζημιά είναι δεδομένη, το πώς θα διαμορφωθεί στο τέλος εξαρτάται από τις μεταβιβαστικές πληρωμές και τις δημόσιες δαπάνες. Χωρίς τις παρεμβάσεις της ΕΕ η ζημιά θα είναι σοβαρή. Με την υποστήριξη της κυβέρνησης και τις Ευρώπης εκτιμώ ότι θα περιοριστεί γύρω στο 8%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Lyktos Group, προσθέτοντας ότι ακόμα και «οι δημοσιονομικές ουρές που θα αφήσει θα είναι διαχειρίσιμες».

Αισιοδοξία μάλιστα εξέφρασε και για τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια της περιόδου της οικονομικής κρίσης «οι τράπεζες δεν είχαν την άνεση της εξυπηρέτησης που έχουν σήμερα. Υπήρξε στοχοποίηση του ελληνικού προβλήματος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε το τραπεζικό σύστημα. Δεν είχε την βοήθεια που σήμερα έχει, όπως την βλέπουμε άμεσα με την χαλάρωση των δεικτών και της εποπτείας που επιτρέπουν στις τράπεζες να αναπτυχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της νέας κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πλέον υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσα από την δυναμική των τραπεζών, τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να δώσουν περισσότερα δάνεια ενώ υπάρχει και το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουν φορείς όπως ο Ηρακλής γεγονός που διευκολύνει» πρόσθεσε ο κ. Σάλλας σημειώνοντας ότι και η «Ευρώπη είναι πιο έτοιμη, εν συγκρίσει με δέκα χρόνια πριν, να διαχειριστεί θέματα όπως το ελληνικό τραπεζικό».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω κορονοϊού ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι ακόμα κι αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια δεν θα επηρεαστούν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. «Η επίπτωση του κορωνοϊού θα είναι μικρή, γιατί έχουν παρθεί ήδη μέτρα που ρυθμίζουν το θέμα».