«Δηλώστε τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων σας και γλιτώστε τα πρόστιμα».

Το μήνυμα αυτό στέλνει η κυβέρνηση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εμφανίσει στους Δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Τώρα έχουν την ευκαιρία να σβήσουν οριστικά τις οφειλές τους στους Δήμους από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις της τελευταίας 5ετίας δηλώνοντας τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων στους Δήμους.

Χωρίς δικαιολογητικά, χωρίς ταλαιπωρία και μόνο με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους από το σπίτι τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εμφανίσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα. Αύριο Τρίτη αναμένεται  για να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέσω τις οποίας θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.  Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται κανένα δικαιολογητικό να διορθώσουν το εμβαδόν  των ακινήτων τους έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και για όσους θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου, η προθεσμία για τη δήλωσή τους στους Δήμους παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή προβλέπεται η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από διαφορές εμβαδών όχι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον Δήμο. Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ, αποκρυπτογραφώντας τη νέα διάταξη σημειώνει ότι εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις συγκεκριμένες αιτίες δεν επιστρέφονται. Με την ίδια διάταξη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30 Ιουνίου 2020.

Η ηλεκτρονική διαδικασία για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών θα είναι απλή:

1. Οι ιδιοκτήτες θα συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

2. Μετά την είσοδό τους στην εφαρμογή θα εμφανίζονται:

  • Τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρημένα στο Ε9.
  • Τα στοιχεία (τετραγωνικά μέτρα) κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Μέσω της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν στον Δήμο, το πραγματικό σημερινό  εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή  δεν ηλεκτροδοτείται, ή δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη.

4. Το εμβαδόν για κάθε ακίνητο που θα δηλωθεί θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

5. Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του ακινήτου που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet.  Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9 και μετά η διόρθωση στο Δήμο.

Οι δήμοι θα επεξεργάζονται τις ηλεκτρονικές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε θα ενσωματωθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.