«Ενθαρρυντική» χαρακτηρίζει ο Βελγικός Τύπος την άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα, με αφορμή τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

«Ο ήλιος λάμπει πάνω από τον ελληνικό τουρισμό», αναφέρει άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας «LA LIBRE BELGIQUE», με τον τίτλο «Ρώσοι και Τούρκοι τουρίστες δίνουν λίγο οξυγόνο στην Ελλάδα».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί πάνω από 17 εκατ. τουρίστες αυτό τον χρόνο, δηλαδή 1 εκατ. παραπάνω από πέρυσι.

«Αυτό φτάνει για να πάρει η χώρα μία ανάσα: μόνο το πρώτο εξάμηνο αυτού του χρόνου, το εισόδημα από το τουριστικό τομέα αυξήθηκε κατά 18%, σε σχέση με το 2012 και τα αντίστοιχα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο», σχολιάζει η εφημερίδα.

Συνεχίζοντας, η εφημερίδα σχολιάζει ότι η Ελλάδα επωφελείται από τις περιπέτειες των γειτονικών της χωρών, ή των ανταγωνιστών της σε θέματα τουρισμού.

Τον Ιούνιο (+ 21%) ο τουρισμός στην Ελλάδα τονώθηκε από τις εξεγέρσεις στην Τουρκία, οι δε κρατήσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου αυξάνονται σημαντικά από ακυρώσεις τουριστών οι οποίοι είχαν κάνει κρατήσεις στην Αίγυπτο.

Επισημαίνεται δε ότι η Ελλάδα προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα από δύο «αναπτυσσόμενες» χώρες, τη Ρωσία και την Τουρκία ανά επισκέπτη, αντί 560 για το διεθνές μέσο όρο.

Εξάλλου, στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Tijd δημοσιεύεται άρθρο υπό τον τίτλο «Τουριστική άνθηση εν μέσω ενός οικονομικού χειμώνα». Το άρθρο χαρακτηρίζει «αρκετά ενθαρρυντικά για την Ελλάδα» τα σημάδια ανόδου της τουριστικής κίνησης που καταγράφονται το φετινό καλοκαίρι.

Επισημαίνεται ότι από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ κατά τον μήνα Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα «αμυδρό φωτάκι στην άκρη του τούνελ για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες».

Καταλήγοντας το άρθρο της De Tijd σχολιάζει ότι εξαιτίας της κάμψης, που σημειώνουν η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις και η εσωτερική ζήτηση, ο τουρισμός αποτελεί την «μοναδική ατμομηχανή ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

Η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό είχε ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παρουσιάζει πλεόνασμα 663 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.