Η Citigroup πρόκειται να καταβάλει 968 εκατ. δολάρια στην αμερικανική τράπεζα Fannie Mae, η οποία ειδικεύεται στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων, για να διευθετηθεί μια διένεξη που αφορά δάνεια που είχαν μεταπωληθεί σε αυτήν μεταξύ του 2000 και του 2012, όπως ανέφερε η ίδια.

Ουσιαστικά το ποσό καλύπτεται από αποθεματικά που διατηρούσε για τον σκοπό αυτό η Citigroup από τα τέλη του Μαρτίου, όπως ανέφερε η τράπεζα σήμερα.

Η συμφωνία αφορά τις εγγυήσεις ενυπόθηκων δανείων πρώτης προσημείωσης συνολικού, που συνολικά ανέρχονται σε 3,7 εκατομμύρια κα είχαν πωληθεί στη Fannie Mae την περίοδο αυτή. Μια ειδική κατηγορία δανείων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δεν ξεπερνούν τις 12.000 εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία αυτή.

Η συμφωνία δεν αφορά διεκδικήσεις έναντι της Citigroup από την Freddie Mac, μια άλλη αμερικανική ημικρατική τράπεζα ειδικευμένη στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων.

Η Citigroup ανέφερε ότι θα εγγράψει την επαναγορά υποθηκών στα βιβλία της. Οι μετοχές της ανέβηκαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά 1,5% τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ενώ αυτές της Fannie Mae 7,1%.

Τα δάνεια αυτά είχαν πακεταριστεί και πωληθεί τιτλοποιημένα στην τράπεζα. Η συμφωνία της Citigroup με την Fannie Mae προβλέπει ότι η τελευταία δεν θα εγείρει δικαστικά άλλες αξιώσεις έναντι της πρώτης.

«Με τη Fannie Mae έχουμε μια στέρεη, παραγωγική σχέση. Αυτή η συμφωνία επιλύει όλες τις διαφορές που θα μπορούσε να εγείρει αυτό για τα ενυπόθηκα δάνεια της περιόδου 2000-2012», δήλωσε η Τζέιν Φρέιζερ, επικεφαλής της Citimortgage, της διεύθυνσης ενυπόθηκων δανείων της Citigroup.

Ο Μπράντλεϊ Λέρμαν, ανώτατο στέλεχος στο νομικό τμήμα της Fannie Mae χαιρέτισε επίσης την συμφωνία, η οποία «επιλύει προβλήματα κληρονομημένα από το παρελθόν που θα αποζημιώσουν ιδιώτες για τις απώλειές τους και θα επιτρέψει και στο Fannie Mae και στη Citi να ενισχύσουν την συνεργασία τους».

Ο Λέρμαν υπενθύμισε ότι η Fannie Mae προσπαθεί να καταλήξει σε παρόμοιες διευθετήσεις και με άλλους φορείς του τομέα που της είχαν διαθέσει τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια για τις αγορές ακινήτων.

Τον Ιανουάριο η Bank of America είχε δεχθεί να καταβάλει 11,6 δισ. δολάρια για δάνεια που της είχε πωλήσει την περίοδο από το 2000 ως τα τέλη του 2008, με αποτέλεσμα –σύμφωνα με την Fannie Mae – να διογκωθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι που αντιμετώπιζε.