Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της Ελλάδας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «The crisis in the Euro-Area». Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς και η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης.

Η ταυτόχρονη επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ επισήμανε πως είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η ροή πιστώσεων.

«Υπάρχει αδιαμφισβήτητα φως στο τούνελ. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή και προσήλωση. Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, ενώ η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Ο μείζων στόχος σήμερα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να ζητήσουμε εφαρμογή της ρήτρας, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου, για δραστική μείωση του δημοσίου χρέους. Έτσι, θα ενισχυθεί το θετικό κλίμα και θα επιταχυνθεί η έξοδός μας από την κρίση», υπογράμμισε.

Οι οκτώ προϋποθέσεις από την πλευρά της Ελλάδας, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός, είναι:

– Η διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος.

– Η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια και η αποκατάσταση ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία.

– Η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΤΕπ, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.

– Η βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα. Δεν πρέπει να μειώσουμε μόνο τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά να βελτιώσουμε και την ποιότητα. Υπάρχουν εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι, στην ηλικιακή κλίμακα 35-45, τους οποίους οφείλουμε να προαγάγουμε, απομακρύνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια.

– Η μεγάλη πρόκληση είναι η αποδοτική αξιοποίηση των 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά Ταμεία για την περίοδο 2013-2020.

– Η περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, γιατί από πλευράς κόστους εργασίας έχουμε πετύχει ήδη πολύ σημαντική μείωση. Η μείωση του κόστους εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα προβλέπεται γύρω στο 20% για την περίοδο 2012-2014, υπερβαίνοντας το στόχο του Προγράμματος για 15% στο σύνολο της οικονομίας.

– Περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας θα επιτευχθεί με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που ακόμη παραμένουν κλειστά (το 72% έχει ήδη ανοίξει) και απομακρύνοντας τα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πρέπει να τονίσω ότι με σε σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ανάπτυξη, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη πολύ υψηλή ανταπόκριση στις διαρθρωτικές αλλαγές.

– Η εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, επιταχύνοντας την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και κάνοντας περισσότερο ανταγωνιστική την αγορά ενέργειας.

– Η ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Στουρνάρας έθεσε τρεις προϋποθέσεις από την πλευρά της Ευρωζώνης:

– Πρώτον, πρέπει να υλοποιηθεί μια τραπεζική ένωση, το συντομότερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης και να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη και η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα. Εάν υπήρχε ήδη και λειτουργούσε η τραπεζική ένωση, η διαχείριση των χρηματοδοτικών προβλημάτων θα ήταν πολύ πιο εύκολη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

– Δεύτερον, τα κράτη μέλη με πλεονάσματα θα πρέπει να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές που θα επιτρέπουν συμμετρική προσαρμογή στις χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είχε πει ο Κέυνς, το 1944, όταν έκανε τη διαπραγμάτευση του Μπρέτον Γουντς, ότι «σε συστήματα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, δεν μπορούν όλες οι χώρες να αποπληθωρίζουν τις οικονομίες τους. Αν το κάνουν αυτό όλες οι χώρες, τότε η κατάληξη θα είναι η ύφεση».

– Τρίτον, μια αρχή που συνδέεται με το προηγούμενη σημείο: τα κράτη- μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση θα πρέπει να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη αυτά προς τα κράτη- μέλη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση. Παραδείγματα αυτής της ανακύκλωσης είναι: α) δανεισμός από την ΕΤΕπ, β) μείωση του χρέους των κρατών- μελών μέσω συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως αποφασίστηκε για την Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, γ) επιτρέποντας υψηλότερο πληθωρισμό σε κράτη- μέλη με πλεονάσματα, συγκρινόμενα με τα κράτη μέλη με ελλείμματα.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. «Ο τρόπος που επιδιώκουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη σήμερα, είναι ο πλέον ορθολογικός κατά την άποψή μου και με το μικρότερο κόστος για τη χώρα και ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Δεν εννοώ, φυσικά, ότι όλα ήταν πάντοτε θετικά ή ότι Ελλάδα και τρόικα δεν έκαναν λάθη στην οικονομική πολιτική. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστη και προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε. Όσοι υποστηρίζουν ότι θα βγάλουν την Ελλάδα από το μνημόνιο και θα κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη ψεύδονται ασυστόλως«, σημείωσε.

«Η παρούσα κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έχει στόχο, όχι μόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και να αλλάξει τη χώρα. Επιπλέον έχει στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στην καλύτερη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Ο βαθμός συνεργασίας και αμοιβαιότητας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα σε ετερόκλητες ιδεολογικά δυνάμεις δεν έχει προηγούμενο στη νέα ελληνική ιστορία και αυτό είναι μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.