Ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οριστικοποιήθηκαν οι όροι της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη χώρα του και την Κίνα και αυτή αναμένεται να υπογραφεί τους προσεχείς μήνες.

«Αυτό που έχουμε πλέον είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε ο Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

Διευκρίνισε πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, όταν υπογραφεί η συμφωνία αυτή.

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας, μετά την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και η συμφωνία καλύπτει τη βιομηχανία, αλλά και τη γεωργία. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επισκεφθεί την Ελβετία την προσεχή εβδομάδα.

Η συμφωνία αναμένεται να δώσει ώθηση σε ελβετικές ωρολογοποιίες όπως οι Swatch και Richemont, μετά τη σημαντική πτώση των πωλήσεών τους στην Κίνα, κατά 31% τον Μάρτιο.

Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τα ελβετικά ρολόγια μετά το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ, αλλά η ζήτηση για τα είδη αυτά έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας προσπαθεί να πατάξει την διαδεδομένη πρακτική να δίνονται δώρα με αντάλλαγμα χάρες, ειδικά σε αξιωματούχους. Συχνά τα δώρα αυτά είναι ρολόγια.