Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε σήμερα ότι χάνεται η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, σε μια ξεκάθαρη αναφορά στη χαοτική διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Σαρκοζί βρισκόταν στο Βέλγιο προκειμένου να απονείμει το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς. Αργότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον οποίο θα έχει «ιδιωτικές συνομιλίες», σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρώην πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο ίδιος και ο Ρέιντερς – όταν ήταν υπουργός Οικονομικών – εργάστηκαν για να διασφαλίσουν τα χρήματα των μικρών καταθετών στις τράπεζες μετά την οικονομική κρίση του 2008. Την εποχή εκείνη «δεν ζήσαμε την εμπειρία της ουράς έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα», είπε. «Θα ήθελα, όταν μιλάμε για ορισμένες πρωτοβουλίες σήμερα, οι άνθρωποι να αναλογίζονται τι συνέβη τότε», πρόσθεσε.

«Δεν ασκώ κριτική σε κανέναν (…). Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Απλώς λέω ότι η εμπιστοσύνη σε ένα ζευγάρι, σε μια οικογένεια, σε μια χώρα, σε μια οικονομία, είναι αυτό που χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο για να οικοδομηθεί και αυτό που χάνεται πιο εύκολα. Ας το θυμόμαστε αυτό», τόνισε.

Ο Σαρκοζί για άλλη μία φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και δεν παρέλειψε να αστειευτεί για την απόφαση πολλών εύπορων Γάλλων να μετακομίσουν από τη Γαλλία στο Βέλγιο λόγω της επιβολής υψηλών φόρων από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Να ξεκαθαρίσω ότι θα ξαναφύγω απόψε. Δεν έχω σκοπό να εγκατασταθώ εδώ. Είμαι απλώς περαστικός», είπε, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκομένων.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr