Αλέξης Τσίπρας: Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση, ενέργεια και 13η σύνταξη

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το Ζάππειο για το 2019 και το 2020


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:53
07/05/2019
Αλέξης Τσίπρας: Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση, ενέργεια και 13η σύνταξη
113
loading

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο εξήγγειλε δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης, το οποίο έχει στόχο να απαλύνει τις «πληγές» των πολιτών από την κρίση, ειδικά εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ετοιμάσει πακέτο θετικών μέτρων που χωρίζεται σε δύο μέρη: σε αυτά που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλα τα μέτρα θα έχουν μόνιμη μορφή.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν την τρέχουσα χρονιά είναι τα εξής:

 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
 • Την μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%. Το μέτρο θα έχει κόστος από τώρα 260 εκατομμύρια ευρώ.
 • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στον υπερ-εκπτωτικό συντελεστή του 6%.
 • Κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα δηλαδή στο μισό της μηνιαίας σύνταξης. Αυτό κοστολογείται από το οικονομικό επιτελείο με 800 εκατομμύρια ευρώ.

«Ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται»

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πακέτο μέτρων με τη φράση: «Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα,  οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη «σαφή πορεία ανάκαμψης» που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ».

«Ο σχεδιασμός θα τονώσει την οικονομία»

Ωστόσο, είπε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης "που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας". Για να σημειώσει ότι "τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού  να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα,  οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ' έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

«Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».

«Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης'». Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία».

Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές. Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι' ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Διαβεβαίωσε ότι «αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ' τους τόκους

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους».

«Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση»

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου "θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. «Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%». Αλλά, τόνισε, «την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται».

Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ' έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

«Με δυο λόγια δηλαδή», εξήγησε, «θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ».

«Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς».

Είπε επίσης ότι: «Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, «προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022».

«Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά», πρόσθεσε.

Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, «διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια». Παρουσιάζοντας το πακέτο που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό», υπογράμμισε.

Το πακέτο φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα, που χωρίζεται σε δύο μέρη, αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα, και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα (αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020), παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο.

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή από το 2019, περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Αναλυτικά:

Μέτρα 2019

 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά - ροφήματα - αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.
 • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
 • Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Έφη Αχτσιόγλου  13η σύνταξη θα καταβληθεί εντός του μήνα:

 • Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν.
 • Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν.
 • Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.
 • Και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Μέτρα 2020

Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από το χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ' οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Αφορολόγητο

«Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή τώρα, και από το λαό το Μάιο και τον Οκτώβριο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε κλείνοντας, ότι η κυβέρνηση ζητά αύριο τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής και για αυτό το σχέδιο θα ζητήσουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις 26 του Μάη και φυσικά την οριστική του έγκριση να το υλοποιήσουμε στις αρχές του επόμενου Οκτωβρίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

113
σχόλια
 1. avatar Πάρε κόσμε

  Μας ρούφηξε το αίμα επί τέσσερα χρόνια καί τώρα παραμονές εκλογών μας πετάει δωράκια για να τον ξαναψιφήσουμε.Πάρτε τα λεφτά καί μαυρίστε τον στην κάλπη τον πολιτικό απατεώνα.

 2. avatar επαμιτης

  τα μετρα αυτα ειναι θετικα....αν φυσικα τα επιτρεψουν τα αφεντικα....της ελλαδας (δντ, βερολινο, βρυξελλες). η κυβερνηση ομως αυτη ειναι οι πιο δωσιλογοι και οι πιο προδοτες πολιτικοι απο εποχη κυβερνησεων της ναζιστικης κατοχης.

 3. avatar the owl

  Πάρε τώρα Έλληνα λαέ, ένα ξεροκόμματο ......για να σκάσεις και να υποδουλώσεις μία για πάντα το μέλλον των παιδιών σου και της χώρας σου!

 4. avatar ΨΕΥΤΗΣ ΑΕΡΓΟΣ

  ΦΑΤΕ ΣΑΝΟ

 5. avatar APRILIA.

  ΩΡΑΙΑ. ΕΧΩ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ 700 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΨΩΝΙΖΩ ΠΑΓΩΤΑ ΜΕ 13% Φ.Π.Α. ΕΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΑΥΤΟ, ΑΥΤΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΟΝΤΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ.

 6. avatar ΔΑΚΤΥΛΟ

  στις εκλογες η μεσαια ταξη θα σου κουνησει το δακτυλο προλεταριε της ελιτ.
  με ενα ευρω την ημερα βρες λιγουρια να σε ψηφισουν .ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ

  1. avatar ποια μεσαία τάξη;

   Η ΝΔ την χτύπησε αλύπητα και ο Τσίπρας την αποτελείωσε.. Δεν υπάρχει μεσαία τάξη πλέον

 7. avatar ΑΛΙΕΚΣΙ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ

  ΜΟΝΟ ΑΛΙΕΚΣΙ
  ΑΛΙΕΚΣΙ ΔΑΓΚΩΤΟ

 8. avatar ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ

  Το μύνημα τα λέει ΟΛΑ....... Σας έκανα ΟΛΟΥΣ χτωχούς για να δίνω ελεημοσύνες....ΜΑΔΟΥΡΟΣ

 9. avatar Αιρετικός

  Όταν θα μπουν οι Τούρκοι και θα μας πάρουν και τα σώβρακα θα τους αντιμετωπίσουμε με μειωμένο ΦΠΑ και 13η σύνταξη. Όταν πρόκειται για την καρέκλα, ξαφνικά βρίσκονται δισεκατομύρια...

 10. avatar Boxer343

  Πινόκιο η μεγάλη επιστροφή. Ωραίο παραμύθι, θα το διαβάζω το βράδυ στα παιδιά να κοιμηθούν.
  Δυστυχώς θα βρεθούν πολλοί που θα τον πιστέψουν (ξανά).

 11. avatar Μπαρης Πορτοσαλτοδημητριου του Αλαφουφου-μαρινακη

  δημοσιονομικα το πακετο μετρων βγαινει μιας και τα 4 δις μακεδοναμαχων που συμμετειχαν στις διαδηλωσεις δεν θα κανουν χρηση του μποναμα...λογικα θα μεινουν και ρεστα

 12. avatar Σοβαρά τώρα,

  τον πιστεύετε!

  1. avatar ο ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΑΣ

   Ου να μου χαθεις ψευταλεξη .Το θρασος σου και ο κυνισμος σου εχουν ξεπαρασει καθε οριο.[...] που εχεις μαζεψει διπλα σου Χαμενοι. ολοι σας [...] Προδοτες Τυχοδιωκτες [...] [...] .Αφου εξαπατησατε τον Ελλην Λαο που κοροιδεψατε με τα ασυστολα συνειδητα ψεματα σας .Ερχεστε να εξαπατησετε για αλλη μια φορα τους πολιτες . Θρασυδειλοι Δωσιλογοι Ανθελληνες .Εβαλες τετοιους φορους Ελεεινε Τσιπροπινοκιο πως ταχα τους ζητουσαν οι Δανειστες και τσεπωνατε τον ιδρωτα και το αιμα ολοκληρου του Ελλην Λαου εσεις οι ιδιοι .Πτωχευσατε απο τον πρωτο χρονο που αρπαξατε την εξουσια με τα μεγαλυτερα ψεματα σας υπογραψες Παλιο Τυχοδιωκτη στον πρωτο μηνα του 2015 το χειροτερο και αχρειαστο ΜΝΗΜΟΝΙΟ .Δημαγωγε παραμυθατζη Ταπεινωσες την Αξιοπρεπεια των Ελλην .Παρεδωσες στους φιλους σου Τοκογλυφους ολοκληρη την Δημοσ Περιουσια και την Εθνικη Κυριαρχεια της Πατριδας μας Αληταριο .Ολοι οι πρωην ομοιδεατες σου σε φτυνουν καθε μερα Ζωητσα Λαφαζανης Αλαβανος Κουτσουμπας Παπαρηγα Κανελη Μικης Καμμενος και εκατομ Πραγματικοι Αριστεροι εντοιμοι και οχι διεφθαρμενοι Αληταρια Προδοτες οπως ΕΣΥ..Στα κομματια να πας ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΑ ΠΡΟΔΟΤΗ.

  2. avatar όχι δεν πιστεύουμε όυτε αυτόν

   ούτε όμως και τους παλιούς (ΝΔ) που μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες θέλουν να (ξανα)γίνουν σωτήρες..

 13. avatar Μας

  Δουλεύει άγρια....
  Αδειάζει τα ταμεία τους κράτους ,για να καίει μετα την Αθήνα......
  Φυλακή που σού χρειάζεται .....ο χειρότερος πολιτικαντζης .....

 14. avatar Αγορά ψήφου ΣΥΡΙΖΑ

  Στοιχίζει 200 300 Άντε το πολύ 400 ευρώ

 15. avatar ρε τσογλάνι

  Ήρθες και μας τσάλα πάτησες μας βούλιαξε Μπήκες στην τσέπη μας σαν νταβατζής και τα πήρες όλα σε άκουσα χθες να λες ότι θα μας δώσεις κάτι για 13η συνταξη ξέρεις τι είναι η 13η συνταξη Ποιος σου είπε ότι θέλουμε ελεημοσύνη δεν σε έχουν μάθει ότι ο Έλληνας είναι περήφανος λαός θέλει αυτά που χρόνια τώρα κλέβετε εσείς και οι όμοιοί σου τα θέλουμε πίσω είναι δικά μας μπήκε σαν νταβατζής εσύ και οι όμοιοί σου στην τσέπη μας και τα πήρατε και ήρθες τώρα τάχα μου που είναι εκλογές να μας δώσεις το κόκαλο από την μπριζόλα που έφαγες

  1. avatar Χριστιανός

   Αυτά που σου πείραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα στα δώσει ο Τσίπρας, κολοκύθα Νεοδημοκράτες. Είχατε μάθει, να κάθεστε και να πληρώνεστε, καφέ και τσιγάρα όλοι μέρα.

 16. avatar Φευγάτος

  Εάν ήθελε να επαρνε πίσω τους 29 φορονομους που επέβαλε Ο ίδιος Αφού θέλει τις ολες τις εκλογές . Αλλά δίνει ΠΟΥΡΜΠΟΥΆΡ 1,1 ΔΙΣ ενώ έχει εισπράξει 4,5δις . Για να μην ξεχνιόμαστε δηλ.

 17. avatar Βασίλειος ο Β’

  Αντίγραφή των μέτρων που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία το 2012. Θα μας γυρίσει 7 χρόνια πίσω ο αρχιψευταράς Τσίπρας.

 18. avatar Τσακαλωτο

  σωστά ολα

 19. avatar ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΣΑΣ ΜΕΤΡΑ ΟΑΣΗΣ ΚΑΙ

  ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΑΥΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΜΙΘΕΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΥΡΙΛΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ,Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ,ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ !!! ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ!!!

  1. avatar Βασίλειος ο Β’

   Αστυνομία επί Τσίπρα: «Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού)», οπότε «προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε». Αυτό ακριβώς συμβουλεύει επίσημα η Ελληνική Αστυνομία τους πολίτες αυτής της χώρας σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι κάποιος έχει μπει στο σπίτι τους για να τους ληστέψει. «Μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!)».

   Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, με απλά λόγια και με περίσσεια κυνικότητα η αρμόδια για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια υπηρεσία μάς προτρέπει να καθίσουμε ήσυχοι, να κλείσουμε γλυκά τα μάτια μας ώστε να μας ληστέψουν ανενόχλητοι οι κακοποιοί γιατί αν ουρλιάξουμε, απλά θα μας σκοτώσουν.

 20. avatar Ellraiser

  Ο άνθρωπος είναι απίθανος, θεαματικός, απίστευτος.....
  Εδώ κατάφερε να αλλαξοπιστήσουν χουντικοί, εσάς δεν θα καταφέρει?
  Ξαναπιστέψτε τον...…δεν βλέπετε? Σας κοιτάει στα μάτια…….
  Θύματα ……...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει