Αλέξης Τσίπρας: Μειωμένος ΕΝΦΙΑ στα νησιά και στην εισφορά αλληλεγγύης

Τι ισχύει με τον φόρο εισοδήματος και ποιους θα αφορά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20:21
07/05/2019
Αλέξης Τσίπρας: Μειωμένος ΕΝΦΙΑ στα νησιά και στην εισφορά αλληλεγγύης
20
loading

Μετά τα μέτρα που αφορούν την τρέχουσα χρονιά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το Ζάππειο τη δέσμη μέτρων που αφορούν το 2020.

«Το πακέτο ελάφρυνσης αφορά μέτρα για το 2019 και μέτρα για το 2020 που θα εφαρμοστούν αργότερα. Για το '19 εφαρμόζουμε μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από 24 σε 13% όπως και μετάταξη τροφίμων στο 13%», σχολίασε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέτρα 2020

Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από το χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ' οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή τώρα, και από το λαό το Μάιο και τον Οκτώβριο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε κλείνοντας, ότι η κυβέρνηση ζητά αύριο τη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής και για αυτό το σχέδιο θα ζητήσουμε τη ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις 26 του Μάη και φυσικά την οριστική του έγκριση να το υλοποιήσουμε στις αρχές του επόμενου Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά και τους συνταξιούχους και τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αν τεθεί αυτό το θέμα, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και πως για να δοθούν θα πρέπει να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις και πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙΝΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ – ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΊΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ??????

  ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΥΠΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΩΜΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΛΙΔΑΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ !!!!!!! Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΚ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΝΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΔΟΕ) !!!!!!!!!! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!!!!!!!! ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: «ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΣΟΥ, ΣΕ ΚΑΝΩ ΠΡΕΣΒΗ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΗ» !!!!!!!!!!!!!!! Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΞΙΠΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΑΤΟΥ Κ. ΤΣΙΠΡΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΡΙΑ !!!!!!!!!! ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΘΑΛΑΜΗΓΟ, ΕΝΩ Η ΧΩΡΑ ΜΕΤΡΟΥΣΕ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ !!!!!!!!! ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ, ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ !!!!!!!!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΣΤΟ 2019 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ 2015 (ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΑΙΣΧΡΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ !!!!!!!!!!!!! ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΟΥ !!!!!!

 2. avatar ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ Η ΚΡΙΣΗ
  ΩΡΑΙΟΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΣ

 3. avatar Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ

  ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΖΑΔΩΡΟΥΣ,ΚΛΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΙΣΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!

 4. avatar Εκλογές…

  έρχονται,χι χι χι.

 5. avatar ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ

  ΜΑΤΙΑΞΟΥΜΕ ΗΓΕΤΗΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ,ΤΩΡΑ ΜΕΝΕΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΙ ΜΕΝΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ Ο ΜΑΚΡΑΝ ΦΤΩΧΟΣ ΠΡΩΘΗΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΖΑΚΙ!!

 6. avatar ουδεν ουδεν

  Απο τον Οκτωβριο λοιπον θα εχουμε
  καταργηση ΕΝΦΙΑ
  καταργηση ΔΙΟΔΙΩΝ
  καταργηση ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΕΗ
  καταργηση ΟΦΕΙΛΩΝ ΟΤΕ
  καταργηση ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΡΤ
  καταργηση ΦΠΑ
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
  τελεια και παυλα

 7. avatar Ειδοποιός διαφορά

  Υλοποίησε τα φιλολαϊκά μέτρα που υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που μένει είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε το υποσχέθηκε το 2015. Δεν τον δικαιολογεί η παταγώδης διάψευση της υπόσχεσης Σαμαρά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε δεν είναι το ίδιο! Γι'αυτό τον στείλαμε άκλαυτο!

 8. avatar Περίεργος.

  Και τα διόδια τζάμπα;

  1. avatar Αυτά

   Πρόλαβε να τα ιδιωτικοποιήσει ο Σαμαράς. Τα παράπονά σου από κει

 9. avatar Gannis

  Άρα για το 2019 είναι η μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 2015 και το μπαγιόκο στους συνταξιούχους ενόψει εκλογών

 10. avatar Χανος

  ΤΣΙΠΡΙΕΣ......

 11. avatar Ξεφτίλες πολιτικοί

  Τσοβόλα δώστα όλα έλεγαν κάποτε. Τώρα έγινε Τσακαλώτο δώστα όλα.

 12. avatar Χαχα

  Μείωση του ΦΠΑ απο 24 σε 13% στην εστίαση, αξίζει ενα μπράβο αλλά την διαφορά πρέπει να την ωφεληθεί ο καταναλωτής και όχι ο εστιάτορας.!

 13. avatar …………………………

  τι μειωμενο ρε γμ ... βγαλτε το τελειος αυτο το ριμαδι δεν υπαρχει σαλιο

 14. avatar Lxi…..

  πού είσαι αγόρι μου γιατί δεν εμφανίζεσαι? Έλα να υποστηρίξεις το Τσίπρα, έλα να πεις ότι έπρεπε να κερδίσει το ναι στο δημοψήφισμα, έλα να πεις ότι ο Σόιμπλε είναι καλός και μας αγαπάει, έλα να πεις ότι πρέπει να πληρώνουμε ένφια για να πληρωθεί το χρέος, έλα να πεις ότι πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι στους δανειστές γιατί είμαστε μια χώρα που τα εισάγει όλα απ' έξω. Τα έχεις πει όλα αυτά ή δεν τα έχεις πει? Έλα να τα πεις και τώρα αν σου βαστάει, μη κρύβεσαι. Κουραμπιέ.

  1. avatar Lxi

   Φιλαρακο εδω ειμαι πάντα ,αλλα οποιο σχολιο και να κανω εδω και 5-6 ημερες , δεν ειναι αποδεκτό από τα παιδια του Μπιστ ,γιατί μαλλον φοβουνται οτι δεν θα ειναι αρεστό στην Πειραιως.. Σήμερα μου εχουν κοψει μεχρι τωρα 4-5 σχολια που κανενα δεν ηταν υβριστικό ή προσβλητικό προς οιονδήποτε. Τα καταλαβαινω απολυτα τα παιδια και εγω στή θεση τους το ιδιο θα εκανα προφανως.

   1. avatar Lxi

    Για να ειμαι δίκαιος , εστω και καθυστερημενα τα κομμενα σχόλια σημερα εγιναν τώρα μονο δύο. .......!!Η ελπιδα πάντα τελειωνει τελευταία! Και για τον φιλο πιο πανω που με εψαχνε και με ρωταει αναφορικα για τον Ενφια και γιά το σημερινο δωρο , ας διαβασει το σχόλιο μου στο σχετικο αρθρο του Μπιστ για την 13η συνταξη , πριν περίπου 2 ωρες. !!

 15. avatar ΕΡΡΡ

  ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ 2020 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

  1. avatar Όση ώρα

   Σου πήρε να βάλεις τα θαυμαστικά, θα μπορούσες να έχεις διαβάσει καλύτερα

   1. avatar Pavlos k.

    Mπραβο ρε Αλεξη ,τωρα εισαι ηγετης με τα ολα σου. Ασε τους φιλελεδες να σκουζουν απο τον πονο τους.
    Η Θεσσαλονικη ειναι μαζι σου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει