Οι δέκα μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ ιδίων κεφαλαίων προκειμένου να είναι σε θέση να τηρήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ για τους νέους εποπτικούς κανόνες το 2019, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια είναι δυνατόν να εξευρεθούν μέσω των μελλοντικών κερδών ή με τη συγκέντρωση πόρων από τις χρηματαγορές, διευκρινίζει το περιοδικό που επικαλείται ένα «εμπιστευτικό έγγραφο» της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Για τα υπόλοιπα 10 δισ. τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να βρουν νέες πηγές εσόδων, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στις περιφερειακές, λιγότερο κερδοφόρες τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου, κεντρικοί τραπεζίτες και επόπτες του τραπεζικού τομέα ανακοίνωσαν τους νέους, διεθνείς κανόνες που συνιστούν το νέο θεσμικό πλαίσιο, το Βασιλεία ΙΙΙ το οποίο ορίζει ότι μέχρι το 2019 τα ίδια κεφάλαια θα πρέπει να αποτελούν το 7% του συνόλου των πιστώσεων που χορηγεί μια εμπορική τράπεζα. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόνο στο 2%.

Η συμφωνία αυτή έγινε ευμενώς δεκτή από τις ιδιωτικές γερμανικές τράπεζας. Ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, έκρινε μάλιστα ότι η Βασιλεία ΙΙΙ κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» και δήλωσε ότι η τράπεζά του μπορεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο πλαίσιο από τα τέλη του 2013.

Αντιθέτως, η ένωση κρατικών τραπεζών, στην οποία ανήκουν 62 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αντέδρασε αρνητικά, θεωρώντας «πολύ μικρό» το χρονικό διάστημα που δίνεται στις τράπεζες για να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα.

Πηγή: ant1online.gr