Θετικό αντίκτυπο στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Βουλγαρία εκτιμά ότι θα έχει μέσα στο 2013 το μέτρο που πρόκειται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή για την μερική κάλυψη του εργατικού κόστους από το κράτος, ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας «InvestBulgaria», Μπόρισλαβ Στεφάνοφ.

Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, το 2013 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Βουλγαρία αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ δύο και δυόμιση δισ. ευρώ, από δύο δισ. ευρώ το 2012, 1,7 δισ. ευρώ το 2011 και ένα δι. ευρώ το 2010.

Το κίνητρο που αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές είναι η δυνατότητα αποζημίωσης για μέρος του εργατικού κόστους, κάτι που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα.

«Πολλές εταιρείες με τις οποίες έχουμε εργαστεί από κοινού τους τελευταίους μήνες μας είπαν πως αυτό το κίνητρο είναι που θα τους έκανε να επιλέξουν τη Βουλγαρία μεταξύ άλλων ανταγωνιστικών χωρών» εξήγησε ο κ. Στεφάνοφ.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τα χρήματα που θα κληθεί να πληρώσει το κράτος για κοινωνική ασφάλιση, μέσω αυτού του μέτρου, θα είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τα κέρδη από τις επενδύσεις.