Έντονο ενδιαφέρον αυστριακών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, στην διαχείριση απορριμμάτων, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, στην Βιέννη, για τις ευκαιρίες στον τομέα αυτό, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικών της πόλης.

Στην εκδήλωση, έγινε παρουσίαση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία είναι σε εξέλιξη και όσων προκηρύσσονται συνολικά στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Αττικής.

Μετά τον χαιρετισμό του πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, Θεμιστοκλή Δημίδη, την παρουσίαση έκανε ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στο υπουργείο Ανάπτυξης, Νίκος Μαντζούφας και από την πλευρά του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ-«Invest in Greece»), ο πρόεδρός του, Αριστομένης Συγγρός και η Ελευθερία Σιώζου.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην Ελλάδα ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων υπολείπεται σε σχέση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, επομένως, είναι ένας τομέας και περιβαλλοντικής ανάγκης και επενδυτικής ευκαιρίας.

Συνολικά στην Ελλάδα εξελίσσεται μια σειρά έργων σε διάφορα στάδια των διαγωνισμών, ενώ, προσφάτως έχουν προκηρυχτεί και οι τέσσερις διαγωνισμοί που αφορούν τα έργα στην περιοχή της Αττικής.

Βασικό χαρακτηριστικό σε όλα αυτά τα έργα είναι η επιδιωκόμενη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα σε μακροχρόνια δράση και η συνεργασία τους στην ολική διαχείριση του προβλήματος

Υπό αυτή την έννοια αναζητούνται επενδυτές όχι μόνο για να κατασκευάσουν, αλλά να συγχρηματοδοτήσουν τα έργα αυτά και να έχουν την ευθύνη διαχείρισής τους σε βάθος χρόνου, με την αποτελεσματική λειτουργία των οποίων θα αποπληρώνονται στη συνέχεια.

Ως εκ τούτου αναζητούνται κατασκευαστές που διαθέτουν την εμπειρία στον τομέα αυτό, όπως είναι οι Αυστριακοί, αλλά, ταυτόχρονα, και επενδυτές οι οποίοι θα συμβάλλουν, παράλληλα με πόρους της Ευρωπα:iκής Ένωσης, στην συγχρηματοδότηση των έργων αυτών.