Σε χαμηλό 4άρων ετών βρίσκεται το ευρώ, έπειτα από τις φημολογίες για χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και τα σενάρια ότι το «ελληνικό πρόβλημα» έχει εξαχθεί και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα είναι το ευρώ να γράψει χαμηλά στο 1,2052 σε σχέση με το δολάριο.  

Σημειώνεται, δε, ότι «βαρίδι» για το ευρώ αποτελεί η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος, η οποία πρόκειται να ενισχυθεί μετά την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα και αφορούν την αγορά εργασίας. Τα εν λόγω στοιχεία θα είναι ενθαρρυντικά και θα σηματοδοτήσουν την εδραίωση της ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Η τραπεζική κρίση επέστρεψε»

Οι καταθέσεις μίας ημέρας (overnight deposits) στην ΕΚΤ χτυπούν πλέον ρεκόρ καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει κάνει πια τις τράπεζες να φοβούνται να εμπιστευτούν η μία την άλλη.

Συγκεκριμένα, χθες οι τράπεζες προχώρησαν σε καταθέσεις ύψους 320,4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, με τη μορφή overnight deposits και με επιτόκιο 0,25%, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν προχωρήσει σε καταθέσεις ύψους 316,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό το ποσό, αποτελεί ρεκόρ από την ημέρα γέννησης του ευρώ και μάλιστα τις τελευταίες πέντε ημέρες οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 300 δις. ευρώ καθημερινά.

Οι τράπεζες. παρκάρουν την ρευστότητά τους στην ΕΚΤ εν μέσω ανησυχιών πως το πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ, δεν θα είναι αρκετό για να σταματήσει την εξάπλωση της κρίσης και την μετάδοσή της στις τράπεζες.

Ήδη η ΕΚΤ προειδοποίησε τις τράπεζες πριν μερικές ημέρες πως θα αναγκαστούν να διαγράψουν πολύ περισσότερα δάνεια φέτος από ότι το 2009 και πως εκδόσεις ομολόγων τους θα «χτυπηθούν», καθώς οι κυβερνήσεις θα προσπαθούν όλο και ποιο έντονα να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, προχωρώντας οι ίδιες σε μαζικές εκδόσεις ομολόγων.