Ολοκληρώθηκε χθες η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2013 είναι έτοιμο προς ψήφιση.

Το σχέδιο προϋπολογισμού θα περιγράφει συνοπτικά τα δημοσιονομικά μέτρα του 2013 τα οποία αναλυτικά θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Ο κρατικός προϋπολογισμούς 2013 που θα ενσωματώνει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 θα προβλέπει μέτρα ύψους 9,7 δισ. ευρώ για το 2013.

Από τα μέτρα αυτά τα 6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές στις συντάξεις, 2,3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και 1,5 δισ. ευρώ από τις μειώσεις και τον εξορθολογισμό επιδομάτων. Από τα συνολικά 13,7 δισ. ευρώ της διετίας, τα 2 δισ. ευρώ θα αφορούν σε φορολογικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικά, στα 9,7 δισ. ευρώ των μέτρων του 2013 περιλαμβάνονται:

– Μείωση μισθολογικής δαπάνης -1,1 δισ. ευρώ. H επιπλέον μείωση της μισθολογικής δαπάνης θα προέλθει από τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, τον περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις, τον περιορισμό των πρόσθετων μισθολογικών παροχών, τη συγκράτηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, κ.α..

– Μείωση δαπάνης για συντάξεις -3,8 δισ. ευρώ. Αυτή θα προέλθει από μείωση των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ κατά από 5%-20% (900 εκατ. ευρώ), την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους (800 εκατ. ευρώ), τον συστηματικό επανέλεγχο των δικαιούχων και τη συγκράτηση της δαπάνης παροχής συντάξεων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη -5 εκατ. ευρώ, κ.α..

– Αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα (483 εκατ. ευρώ). Προβλέπεται η άμεση κατάργηση και συγχώνευση περίπου 196 φορέων, η μείωση των μη-μισθολογικών λειτουργικών δαπανών με επιβολή συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων και η μείωση των επιχορηγήσεων προς τους φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

– Αναδιάρθρωση τοπικής αυτοδιοίκησης (100 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής πολιτικής συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμοι με μείωση του αριθμού των συμβασιούχων εργαζομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων με χρονικό ορίζοντα διετίας (2013- 2014) για την πλήρη αναμόρφωση της λειτουργίας τους σε ορθολογική βάση, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον ΟΤΑ.

– Αύξηση εσόδων από τον εξορθολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων (427 εκατ. ευρώ) και την μείωση κοινωνικών επιδομάτων (347 εκατ. ευρώ) μέσα από το συστηματικό επανέλεγχο των δικαιούχων και την επαναξιολόγηση των μη-μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, αλλά και την μείωση των κονδυλίων για κοινωνικές μεταβιβάσεις.

– Από τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται εξοικονόμηση 304 εκατ. ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος αφορά εξοικονόμηση στην μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων και σε περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

– Εξορθολογισμός κόστους λειτουργίας ΔΕΚΟ (241 εκατ. ευρώ). Προβλέπεται ο περιορισμός των μεταβιβάσεων του κράτους και μόνο για την αντιμετώπιση των απολύτως ανελαστικών δαπανών τους, αλλά και μισθολογικές μειώσεις ώστε το μέσο κόστος μισθοδοσίας να μην ξεπερνά τα 1.900 ευρώ μεικτά. Τα νέα μέτρα για τις ΔΕΚΟ θ αποσκοπούν στη γενικότερη αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους με στόχο τη μείωση των μισθολογικών και λοιπών λειτουργικών δαπανών τους.

– Από την υγειονομική περίθαλψη προβλέπεται εξοικονόμηση 803 εκατ. ευρώ μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

– Από την Παιδεία θα εξοικονομηθούν 132 εκατ. ευρώ μέσα από παρεμβάσεις στις λειτουργικές δαπάνες και από τον εξορθολογισμό λειτουργίας ΑΕΙ και ΤΕΙ.

– Μείωση αναμένεται 300 εκατ. ευρώ αναμένεται στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

– Από την επιβολή φόρου βασισμένου στη χωρητικότητα των πλοίων (τονάζ) οι εφοπλιστές θα συνδράμουν στον νέο Προϋπολογισμό με 100 εκατ. ευρώ.