Η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει και τα χρέη του Μυτιληναίου στη ΔΕΠΑ

Μία υπόθεση διαχρονική, μεγαλύτερου μεγέθους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:24
19/12/2018
Η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει και τα χρέη του Μυτιληναίου στη ΔΕΠΑ
10
loading

Τις τελευταίες εβδομάδες απασχολεί την δημοσιότητα η επέμβαση της δικαιοσύνης στο θέμα των χρεών της εταιρείας ELFE (Λαυρεντιάδης) προς τη ΔΕΠΑ, η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχει μια άλλη περίπτωση χρεών προς την ΔΕΠΑ, αυτή του Μυτιληναίου, η οποία είναι και αυτή διαχρονική αλλά και πολύ μεγαλύτερου μεγέθους. 114 εκατομμύρια ευρώ είναι το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, 192 εκατομμύρια ευρώ είχε φθάσει το χρέος του Μυτιληναίου στην κορύφωσή του και ακόμη και σήμερα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους. Από το 2011, και χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία, ο Μυτιληναίος ξεκίνησε να μην εξοφλεί κανονικά τη ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα στα τέλη του 2011 το χρέος του προς αυτήν από απλήρωτους λογαριασμούς να ανέρχεται σε 76,7 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρέος αυτό τα επόμενα χρόνια αυξανόταν συνεχώς και το 2013 έφτασε τα 192 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε δε να μειώνεται και τελικά αποπληρώθηκε το 2015, μόνο αφού πρώτα υπήρξε επέμβαση της Ελληνικής δικαιοσύνης και για να αποφύγει ο Μυτιληναίος την επαπειλούμενη ποινική δίωξή του.

Το σκανδαλώδες δε της όλης υπόθεσης είναι ότι όλη αυτή την περίοδο, με τα χρήματα που χρωστούσε στη ΔΕΠΑ, ο Μυτιληναίος έφερνε φορτία spot LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) σε βάρος των συμφερόντων της ΔΕΠΑ. 18 φορτία spot LNG έφερε στην επίμαχη περίοδο 2011-2015 χρηματοδοτώντας τα με τα λεφτά της ΔΕΠΑ και οφείλει η Ελληνική δικαιοσύνη να διερευνήσει αυτούς που άφησαν να συμβεί κάτι τέτοιο και ζημίωσαν την ΔΕΠΑ, πέραν όλων των άλλων, με διαφυγόντα κέρδη περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ.

Με το που εξόφλησε το 2015 το προηγούμενο χρέος του προς τη ΔΕΠΑ λόγω της επέμβασης της δικαιοσύνης, μετά από λίγο ο Μυτιληναίος βρήκε μια νέα δικαιολογία (αμφισβήτηση της τιμής της σύμβασης της ΔΕΠΑ με την τουρκική BOTAS) και έτσι από το 2016 ξεκίνησε και πάλι να μην εξοφλεί κανονικά τα τιμολόγια της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2018 το σχετικό χρέος να ξεπερνάει τα 31 εκατ. €. Και βέβαια και πάλι τα χρήματα αυτά που χρωστούσε στη ΔΕΠΑ ο Μυτιληναίος τα χρησιμοποιούσε και συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί για να εισάγει spot φορτία LNG (π.χ. το φορτίο από Qatar του περασμένου καλοκαιριού που τόσο πολύ διαφήμισε).

Τέλος, αξιοσημείωτη (αλλά και προς διερεύνηση) είναι η χρήση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον Μυτιληναίο έναντι της ΔΕΠΑ.

Το 2010 προσέφυγε σε αυτήν κατά του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα ο μεν ΔΕΣΦΑ να καταδικαστεί με πρόστιμο 4,3 εκατ. €, η δε ΔΕΠΑ να αναγκαστεί να πουλάει μέσω δημοπρασιών ποσότητες φυσικού αερίου στο κόστος της.

Την ίδια απειλή της προσφυγής προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για δήθεν κατάχρηση δεσπόζουσας συνέχισε να χρησιμοποιεί ο Μυτιληναίος και στην συνέχεια, έτσι ώστε να επιτυγχάνει την μη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, παρά τα πολύ μεγάλα χρέη του προς αυτήν.

Άλλωστε η τακτική είχε αποδειχτεί πολύ επιτυχημένη και στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπου και εκεί η Αλουμίνιον της Ελλάδος του Μυτιληναίου είχε τεράστια χρέη και ταυτόχρονα χρησιμοποιούσε τα χρήματα που δεν πλήρωνε στην ΔΕΗ για να αναπτύσσει ανταγωνιστικές προς αυτήν δραστηριότητες.

Η περίπτωση όμως της ΔΕΗ καθώς και το πως οι πρακτικές αυτές την έφεραν στην σημερινή, δύσκολη οικονομική της κατάσταση, αποτελεί ένα τεράστιο ξεχωριστό κεφάλαιο (στο οποίο βέβαια θα επανέλθουμε λεπτομερώς).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Γιάννη ς νότιας

  Μαζητους θα τά πάρουν ξευτηληκη στο όνομα τούς αν είναι αληθινό....

 2. avatar Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

  Η τροπολογία που χάρισε μερικά δισ. στους ολιγάρχες
  Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση επανέφερε για 5η φορά τροπολογία με την οποία χαρίζονται πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ομίλους όπως αυτοί των κυρίων Βαρδινογιάννη και Λάτση και αυτή τη φορά κατάφερε να την περάσει.
  Η «ορφανή» τροπολογία είχε έρθει άλλες τέσσερις φορές σε άσχετα νομοσχέδια αλλά η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ είχε οδηγήσει σε ισάριθμες αποσύρσεις. Αυτήν τη φορά όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τελικά την ψήφισε.
  Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ήρθαν να προωθήσουν αυτό που απέτυχαν να επιβάλλουν πριν τέσσερις μήνες, και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχαν καταθέσει αντίστοιχο κατάπτυστο κείμενο τροπολογίας (με αριθμό 997/96/6/12/2013), με το οποίο και τότε επιδίωκαν να σβήσουν κυρίως το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Motor Oil συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.
  Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW –και δεν διαψεύστηκε– «πρόκειται για πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται ήδη στα 480 εκ. ευρώ (από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ)»

 3. avatar Πφφφ…

  ...Βαρεθήκαμε...

 4. avatar μπλιάι…

  μυτιληνάρας...

 5. avatar ΜΠΑΜΠΗΣ

  Επιχειρηματίες όπως ο Μυτηλιναίος έγιναν μεγάλοι και τρανοί , γιατί έχουν κατακλέψει το κράτος (ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, ).

 6. avatar Τόσο απλά!

  Πολλοί ανθυγιεινοί ντόπιοι επιχειρηματίες εκβιάζουν την
  κοινωνία ότι θα μείνουν στο δρόμο εργαζόμενοι αν εκπληρώσουν
  τις δυσβάσταχτες, όπως ισχυρίζονται, υποχρεώσεις τους
  με αποτέλεσμα ναι μεν να δίνουν δουλειά αλλά να αποφεύγουν και
  τις υποχρεώσεις αυτές εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.
  Με λίγα λόγια η κοινωνική τους συνεισφορά είναι
  της μορφής ''κάψε με γιάννη και άλειψε με μέλι για να γιάνει''.
  Γι΄αυτό ο τόπος έχει καταντήσεις αχούρι και υπάρχουν και κοινωνικές
  αντιδράσεις και μιζέρια προόδου.

 7. avatar Μστ

  Τελικά αυτό το κράτος χρεοκόπησε από κάτι τυροπιτάδες που δεν έκοψαν απόδειξη, από κάτι πλανόδιους καστανάδες χωρίς άδεια και κάτι καθαρίστριες με πλαστό πτυχίο...****στο club των μεγαλοοφειλετών μπήκε και η οικογένεια Αγγελόπουλων της χαλυβουργικής...και συ ελληνάκο αν δε πληρώσεις τα χρέη σου, σου κατάσχουν μέχρι και τις πυτζάμες.!!

  1. avatar Τι δεν γίνεται κατανοητό?

   Αν μαζέψεις αρκετούς μικροφυγάδες μας κάνουν δεν ξέρω πόσους
   μεγαλοφυγάδες. Η παρανομία είναι αταξική φίλε και πρέπει να πατάσσεται
   χωρίς ρηχούς συναισθηματισμούς απο όπου και αν προέρχεται.

   1. avatar Μστ

    Συμφωνώ σ' αυτό που λες...όλοι λίγο πολύ έχουμε φοροδιαφύγει ή έχουμε ζημιώσει το κράτος όπως είχε πει και ο Πάγκαλος..αλλά το κράτος το χρεοκόπησαν αυτοί που έκλεψαν τα πολλά

  2. avatar τριαλαρο

   και να πως μαθαίνουν όλοι στην ατιμωρησία, μικρά ψάρια και μεγάλα. Ωραίο σκεπτικό, μπράβο. Μεγάλωσε έτσι ακριβώς τα παιδιά σου αν έχεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει