Η Black Friday, εκτός από προσφορές, έχει και παγίδες

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές που θα κάνουν τα ψώνια τους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
12:20
30/10/2018
Η Black Friday, εκτός από προσφορές, έχει και παγίδες
4
loading

Η Black Friday 2018 πλησιάζει και η ελληνική αγορά είναι έτοιμη να υποδεχτεί για ακόμη μια χρονιά το αμερικανικό έθιμο. Πρόκειται για την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών που ορίζει και την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου και φέτος πέφτει 23 Νοεμβρίου.

Εκτός όμως από τις μεγάλες προσφορές, η Black Friday μπορεί να έχει παγίδες και ψεύτικες προσφορές, συνεπώς οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σημειώνεται πως οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/) καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520 η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν τη Black Friday.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).

Στις οδηγίες για τη Black Friday επισημαίνεται ακόμη ότι οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78). Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).

Σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν.4177/2013, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων Αντιπεριφερειαρχών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar xalaris

  ειχα μπανίσει περυσι ενα μπουφαν που ειχε 50 ευρω για να το παρω και παω στην υποτιθεμενη black friday και εγραφε 50% λεω ωραια με 25 ευρουλακια το πηρα. και οι απατεωνες το γραφαν απο 100 τωρα 50

 2. avatar mr g

  οι 3εις μεγάλες εταιρίες κοροιδεύουν κόσμο ! αυξάνουν τις τιμές κατα 20% και μετα κανουν σουπερ προσφορες 30-35% ... (ύστερα απο περσινή έρευνα αγοράς)
  ρε απο κινεζομάγαζα μέχρι να βάλουν μυαλό!

 3. avatar ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

  Bangood και gearbest!!!

 4. avatar Ιον

  Η ελληνικη black friday εκτος απο παγιδες ισως εχει και προσφορες, αν ειστε τυχεροι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει