Σε λίγες και συγκεκριμένες δραστηριότητες εξαντλείται η επιχειρηματικότητα των Ελλήνων όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Σουβλατζίδικα και καφετέριες, που απασχολούν μόνο τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια του με 2 έως το πολύ έξι χρόνια ζωής, αποτελούν το βασικό προφίλ των νέων ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Τις πρώτες επιλογές συνθέτουν εστιατόρια, καφετέριες, σουβλατζίδικα, επιχειρήσεις που όπως ήδη αναφέρθηκε έχουν διάρκεια ζωής έως έξι χρόνια συνήθως.

Η ίδια τάση των τελευταίων ετών που εξελίσσεται και στα χρόνια κορύφωσης της κρίσης, συνεχίζεται και το 2018 όπως δείχνουν τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχασαν την εργασία τους την τελευταία εξαετία επένδυσαν την αποζημίωσή τους για να ανοίξουν μια επιχείρηση, με την ενοικίαση ενός χώρου ελάχιστων τετραγωνικών και με εργασία των ιδίων και συγγενικών προσώπων.

Με κεφάλαια από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ ξεπηδούν εν μια νυκτί καφετέριες, σουβλατζίδικα και άλλα μαγαζιά που ανοίγουν χωρίς επιχειρηματικό πλάνο, δίχως να έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς και -συχνά- κλείνουν όσο ξαφνικά άνοιξαν.

Τα στοιχεία από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, σ’ όλη τη χώρα λειτουργούν πάνω από 17.700 νόμιμα ψητοπωλεία.