Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αντιμετωπίζει σήμερα την κρισιμότερη στιγμή της θητείας του για την υπέρβαση των διαφωνιών στους κόλπους του συμβουλίου διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης και την εκπλήρωση της δέσμευσής του για τη διάσωση του ευρώ.

Οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν με ποιον τρόπο η ΕΚΤ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους με στόχο τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας στις αγορές, έπειτα από τις διαφωνίες μεταξύ των μελών του συμβουλίου διοίκησης που εμφανίσθηκαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα.

Η επανενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους από την ΕΚΤ είναι αποφασιστικής σημασίας αφού θα δώσει στις κυβερνήσεις τα χρονικά περιθώρια που χρειάζονται για να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Οι δυνητικές επιλογές που εξετάζονται από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads (τις διαφορές) τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αγοράζει ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο κρατικά ομόλογα.

Η πιο σφοδρή αντίσταση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει προέλθει από την Γερμανία, με τον πρόεδρο της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, να αποτελεί την αιχμή του δόρατος.