«Χρειαζόμαστε νέες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«Στις τελευταίες εκλογές, οι Έλληνες διάλεξαν την Ευρώπη και το ευρώ. Τώρα, η διαδικασία εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων που είχε μπλοκάρει λόγω δυο προεκλογικών εκστρατειών, πρέπει να ξαναμπεί άμεσα μπροστά», προσθέτει ο Βεστερβέλε.

Όσο για την Τρόικα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θεωρεί ότι «πρέπει να ξαναρχίσει επειγόντως, χωρίς να χαθεί χρόνος, ο διάλογός της με την κυβέρνηση της Αθήνας». Στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να εξακριβωθεί σε ποιο σημείο βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης, ετοιμάζει εναλλακτικά σχέδια, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η «ασπίδα για τα σπρεντ» που έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Μάριο Μόντι ζήτησε από όλους τους συνεργάτες του να μείνουν στην Ρώμη καθ’ όλο το σαββατοκύριακο, για τυχόν έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, δεν αποκλείει ούτε την υιοθέτηση έκτακτων οικονομικών μέτρων με στόχο την προστασία της ιταλικής οικονομίας από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.