Η ολλανδική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «περιορισμένες μόνον μεταρρυθμίσεις» επιχειρώντας να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ολλανδικού ΑΕΠ, όπως είναι ο ισχύων κανόνας στην ευρωζώνη, βεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ολλανδία «είναι αντιμέτωπη με σοβαρές-βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες- προκλήσεις», ιδίως: στην αγορά ακινήτων, στον συνταξιοδοτικό τομέα, στις καινοτομίες, στην αγορά εργασίας”.

Η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε στόχο εξοικονόμησης περίπου 12,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013–ύστερα από τη σύμπτωση απόψεων γι’ αυτό το θέμα συνολικώς πέντε κομμάτων, που βρίσκονται εντός και εκτός της σημερινής «υπηρεσιακής» κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι «το ολλανδικό δημόσιο έλλειμμα ξεπερνά, σήμερα, σαφώς το 3% του ΑΕΠ».

Κρίνει τη συρρίκνωση αυτού του ελλείμματος ως «πρωταρχικής σημασίας».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ εστίασε στις δηλώσεις του στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τα ληφθέντα από την κυβέρνηση μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα «απόλυτα προσαρμοσμένα στους ακολουθητέους δημοσιονομικούς στόχους», αλλά και «κατάλληλα μέτρα».

Τα συμφωνημένα από τα πέντε κόμματα μέτρα αφορούν: μελλοντική αύξηση κατηγοριών του ΦΠΑ, μείωση κρατικών δαπανών για την υγεία, στασιμότητα μισθών για αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό συμβούλιο (Βρυξέλλες, 28-29 Ιουνίου) και το μεταγενέστερο (μέσα στον Ιούλιο) Eurogroup θα ασχοληθούν με τις τελικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά μεγέθη κάθε μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.