Την προειδοποίηση ότι η επίσημη ανακοίνωση του PSI πρέπει να γίνει το αργότερο την Παρασκευή προκειμένου η χώρα να προλάβει τις ασφυκτικές προθεσμίες οι οποίες κρίνονται από τις λήξεις των ομολόγων του Μαρτίου εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών χρειάζεται να μεσολαβήσουν δέκα μέρες προκειμένου να δηλωθούν οι κάτοχοι των ομολόγων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα Ελληνικού Δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και αρχές Απριλίου να ακολουθήσει η ανταλλαγή για τα ομόλογα ξένου δικαίου που έχει εκδώσει στο παρελθόν η χώρα μας (αγγλικού και ιαπωνικού δικαίου).

«Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρχει πλήρες ισχύον ελληνικό δίκαιο μέχρι την Παρασκευή το πρωί, πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει ως κατεπείγον με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να ψηφιστεί και να δημοσιευτεί ο νόμος αυτός μέχρι αύριο το βράδυ, προκειμένου να εκδοθεί και η σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θέτει σε κίνηση τη νομοθεσία αυτή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα προλάβει τις προθεσμίες του Μαρτίου και ειδικά την 14η Μαρτίου, ημέρα από την οποία η χώρα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως τα νέα ομόλογα θα διέπονται πράγματι από το αγγλικό δίκαιο, καθώς κανείς ομολογιούχος δεν θα μετείχε στη διαδικασία αυτή, εάν και τα νέα ομόλογα διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο. «Το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι το δίκαιο του τόπου εκτέλεσης, άρα το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το ελληνικό δίκαιο και δεν χωρεί καμία εκτέλεση σε βάρος της δημόσιας κτήσης και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας», τόνισε .