Την τεχνική διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και του τρόπου με τον οποίο θα ληφθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ομολογιούχων ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, οι ομολογιούχοι, οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ανεξαρτήτως του χρόνου και της σειράς έκδοσης, συγκροτούν μια συνέλευση. Η συνέλευση αυτή είναι μια ιδεατή γενική συνέλευση και θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω ειδική πλατφόρμας.

Η σχετική διαδικασία με την οποία καθορίζονται οι τίτλοι που μετέχουν σε αυτήν τη συνέλευση, ξεκινά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο προσδιορίζει τους επιλέξιμους τίτλους και ακολούθως διατυπώνεται η δημόσια πρόσκληση και μέσα σε 10 ημέρες πρέπει οι ομολογιούχοι να δηλώσουν, εάν είναι διαθέσιμοι να μετάσχουν στη διαδικασία αυτή και να συγκροτήσουν την απαιτούμενη απαρτία.

Η απαρτία αυτή συγκροτείται με το 50% του υπολειπόμενου κεφαλαίου, δηλαδή του ανεξόφλητου κεφαλαίου των ελληνικών τίτλων στο σύνολό τους. Αυτή η απαρτία του 50% του υπολειπόμενου κεφαλαίου, αποφασίζει με πλειοψηφία 2/3 του εκφραζόμενου κεφαλαίου, περί του αν θα εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο εάν εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, η απόφαση της πλειοψηφίας αυτής της ιδεατής συνέλευσης των πιστωτών, δεσμεύει και την μειοψηφία. Άρα, η μειοψηφία ακόμη και αν δεν έχει εκφραστεί πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που επιλέγει η πλειοψηφία.