Τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης του δεκαετούς προγράμματος ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας με τίτλο «Ελλάδα 2020», πρότεινε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι το εθνικό σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας «Ελλάδα 2020» θα περιλαμβάνει τα δεδομένα της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά ταυτόχρονα θα προτείνει μέτρα για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ομάδα θα μπορούσε να λειτουργεί ως μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για δημοσιονομικές αποκλίσεις, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε θετικές αντιδράσεις στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας τη βούληση των ελληνικών αρχών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση της ομάδας, σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποτελείται από εμπειρογνώμονες φορέων, όπως το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η Τράπεζα της Ελλάδας, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η ακαδημαϊκή κοινότητα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κ.λπ.