«Επισήμως, επρόκειτο για την προετοιμασία της συνόδου της Ευρώπης στις 9 Δεκεμβρίου. Επίσης ήταν ένας τρόπος να συμφιλιωθεί με την Ιταλία, που έχει εκνευριστεί από το γαλλο-γερμανικό ζευγάρι, την μικρή αυτή δικτατορία, όπως αναφέρθηκε. Όμως, ποιος μίλησε χτες στην Τουλόν; Η Άγκελα Σαρκοζί; Ή ο Νικολά Μέρκελ; «.

Αυτό σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Liberation, σχετικά με την χτεσινή ομιλία του Γάλλου προέδρου, τον οποίο θεωρεί μια… απομίμηση της Γερμανίδα Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ.

«Χτες, ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε μπροστά στους οπαδούς του κόμματός του. Σήμερα, η Καγκελάριος θα απευθυνθεί στους βουλευτές της. Και την Δευτέρα στο Παρίσι, το ζεύγος θα ανακοινώσει αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Μέρκελ και Σαρκοζί βρίσκονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα και το τελευταίο διάστημα μιλούν στο τηλέφωνο σχεδόν κάθε μέρα», σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας την στενή συνεργασία των δύο ηγετών, που φάνηκε από τη σύμπτωση απόψεων του Γάλλου προέδρου στην χθεσινή «προεκλογική» του ομιλία.

Χθες, τρία χρόνια μετά την συζήτηση που έχει ανοίξει για μια αλλαγή στον καπιταλισμό, αναφέρει η Liberation, και την ηθικοποίηση της οικονομίας, ο Σαρκοζί επιχείρησε να σχεδιάσει μια δεύτερη έναρξη ζωής για το γαλλο-γερμανικό ζευγάρι.

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κάνει την επιλογή της συνεργασίας. Και δεν θα ανατρέψουν ποτέ αυτή την επιλογή», είπε ο Σαρκοζί. «Αυτή είναι η λέξη κλειδί στην Ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «και αν έκλεινε κανείς τα μάτια του δεν θα ήταν σίγουρος αν ακούει τον Σαρκοζί, ή μήπως την ίδια τη Μέρκελ!», καταλήγει το δημοσίευμα.