Ανατροπή του τρόπου με τον οποίο θα καταβάλλεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης φέρνει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Η βασικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς του 2012 από τους μισθούς ή τις συντάξεις ενώ το τέλος επιτηδεύματος ενσωματώνεται στην εκκαθάριση της φορολογίας εισοδήματος. Αναλυτικότερα οι αλλαγές φόρου στα εξής:

Οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και θα την αποδίδουν στο δημόσιο.

Τυχόν διαφορά επί της εισφοράς, που θα προκύψει αν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα πέραν της μιας μισθωτής εργασίας ή σύνταξης, καθώς και η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2011 θα εμφανίζεται στο σημείωμα που αποστέλλεται με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Δηλαδή, μετά την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος που θα υποβληθεί την Ανοιξη του 2012, στο σημείωμα θα συμπεριληφθεί, εκτός του επιπλέον φόρου εισοδήματος που μπορεί να προκύψει, η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.

Τα ποσά της έκτακτης εισφοράς που θα παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη ή το Ασφαλιστικό Ταμείο θα αναγράφονται ευκρινώς στη βεβαίωση αποδοχών που δίνουν κάθε χρόνο από το 2013 και μετά και βάσει της οποίας υποβάλλεται η δήλωση εισοδήματος.

Από του χρόνου, στο εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης εισοδήματος, θα συμπεριλαμβάνεται και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που αφορά στο οικονομικό έτος 2012.

Η έκτακτη εισφορά που αφορά στα εισοδήματα που αποκτώνται το 2011 θα πληρωθεί το 2012. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, που θα παραλάβουν οι φορολογούμενοι μετά την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος που θα υποβάλλουν την επόμενη άνοιξη, θα συμπεριληφθεί η έκτακτη εισφορά για το 2011 πλέον του τυχόν πρόσθετου φόρου εισοδήματος.

Στο ίδιο σημείωμα θα συμπεριληφθεί και το τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ (400 ευρώ σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους) για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

.Η έκτακτη εισφορά των εισοδημάτων που θα αποκτώνται από 1.1.2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα με το μηνιαίο μισθό και την σύνταξη περιορίζοντάς τα ανάλογα.

Η παρακράτηση του κεφαλικού φόρου θα γίνεται με τον συντελεστή που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από κάθε μισθωτή εργασία. Τα εισοδήματα του 2012 από εργασία ή άλλη πηγή, όπως ενοίκια, θα δηλωθούν στο σύνολο τους με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος την Άνοιξη του 2013.

Τότε θα έχει πλήρη εικόνα το υπουργείο για το ύψος των εισοδημάτων του φορολογούμενου και θα υπολογίσει τον κεφαλικό φόρο επί του συνόλου αυτών (μισθωτή εργασία, σύνταξη, ελευθέριο επάγγελμα, επιχειρηματική αμοιβή, ενοίκια κ.λπ.). Στο εκκαθαριστικό της δήλωσης εισοδήματος θα συνυπολογιστεί και το τυχόν τέλος επιτηδεύματος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.