Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εξασφάλισε την υποστήριξη της κυβερνητικής της πλειοψηφίας στη γερμανική κάτω βουλή κατά την ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, παρέχοντας τις εγγυήσεις για τη δέσμευση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ως προς την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της.

Επί 620 βουλευτών, 523 ψήφισαν υπέρ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της ψηφοφορίας, 315 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού CDU/CSU/FDP, περισσότεροι του αναμενομένου, ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης των διαθεσίμων κεφαλαίων και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ψηφοφορία εθεωρείτο κρίσιμη δοκιμασία για τον κυβερνώντα συνασπισμό, καθώς οι επαπειλούμενες διαρροές θα έπλητταν το πολιτικό κεφάλαιο της καγκελαρίου και θα δυσχέραιναν τα επόμενα στάδια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμήσεις έφεραν στους 30-40 τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που είχαν την πρόθεση να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Όμως η Αγγελα Μέρκελ κατόρθωσε να επιτύχει συσπείρωση στις τάξεις του συνασπισμού, που οδήγησε στην διαμόρφωση συντριπτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να καθησυχάσει του ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας και να κατευνάσει τις αγορές ως προς το περιθώριο ελιγμών που διαθέτει το Βερολίνο στα επόμενα στάδια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Τις ερχόμενες εβδομάδες η κάτω Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και το 2012 τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ο οποίος θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2013.