Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), υπογραμμίζοντας ότι ελπίζει ότι θα ψηφιστεί από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ως τα μέσα Οκτωβρίου.

«Επιδοκιμάζουμε αυτό το νέο πράσινο φως που δόθηκε στην ενίσχυση του EFSF, μετά τη Φινλανδία χθες και τη Σλοβενία προχθές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Είμαστε πεπεισμένοι για το γεγονός ότι η ενίσχυση του EFSF θα μπορέσει να οριστικοποιηθεί ως τα μέσα του Οκτωβρίου», συνέχισε, καθώς έξι χώρες αναμένεται ακόμη να δώσουν το πράσινο φως στην ενίσχυση του EFSF.

Η Γερμανία ενέκρινε σήμερα με πολύ ευρεία πλειοψηφία -523 βουλευτές στους 620- τη διεύρυνση του EFSF, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την υποστήριξη των εταίρων της.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα και η Γαλλία για την υιοθέτηση με πολύ ευρεία πλειοψηφία από το γερμανικό κοινοβούλιο της ενίσχυσης του EFSF, υπογραμμίζοντας την «πλήρη εμπλοκή» της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά σχέδια δράσης που έχουν υλοποιηθεί από τότε που άρχισε η κρίση.

Η Γαλλία «χαιρετίζει την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο των μέτρων ενίσχυσης και τη χαλάρωση των κανόνων της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί.

«Οι Γερμανοί βουλευτές έδειξαν μαζικά την αίσθηση ευθύνης που έχουν. Υπενθύμισαν στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι η Γερμανία έχει πλήρη εμπλοκή στα ευρωπαϊκά σχέδια αλληλεγγύης που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υλοποιούν από την έναρξη της κρίσης χρέους κρατών», σημείωσε ο Λεονετί.

«Το σύνολο των κρατών της ευρωζώνης θα πρέπει να επικυρώσει τις συμφωνίες αυτές το ταχύτερο δυνατό», κατέληξε.