Βουλευτής του κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (SaS), του κόμματος που παίρνει μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό και είναι αντίθετο στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), δήλωσε σήμερα ότι η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα έκανε μία νέα πρόταση με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την υποστήριξη από το SaS της κυβερνητικής γραμμής.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να βρεθεί μία λύση που θα πληροί δύο όρους.

“Ο πρώτος είναι ότι δεν θα εμποδίσουμε τις άλλες χώρες να δημιουργήσουν το ΕΤΧΣ (με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου) και ο δεύτερος ότι αυτό δεν θα κοστίσει στους σλοβάκους φορολογούμενους ούτε σεντ”, δήλωσε ο Γιόζεφ Κόλαρ στο τηλεοπτικό δίκτυο Markiza μετά τη συνάντησή του με την Ραντιτσόβα.

Οταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ανοίγει το δρόμο για την υπερψήφιση στο κοινοβούλιο της πρότασης για ενίσχυση του ΕΤΧΣ, ο Κόλαρ είπε: “Ναι, έτσι φάινεται”, χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες.

Το πράσινο φως από την Μπρατισλάβα για την ενίσχυση του EFSF παρέμενε αμφίβολο εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ιβέτα Ραντιτσόβα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 79 από τις 150 έδρες στο σλοβακικό κοινοβούλιο, όμως χωρίς την υποστήριξη των 22 βουλευτών του SaS, ο συνασπισμός θα αναγκαζόταν να ζητήσει την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης.