Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές, αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση του διογκωμένου χρέους της, προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στο «ΑΑΑ», δήλωσε o επικεφαλής αναλυτής της Moody΄s Investors Service για τη χώρα.

Τα σχόλιά του υπαινίσσονται πως οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση της αύξησης των αναγκών δανεισμού και των τόκων.

Ο Hess είπε εάν οι προβλέψεις των ΗΠΑ, όπως καταγράφονται στον προϋπολογισμό, για το χρέος ως ποσοστό της εθνικής παραγωγής και για τις πληρωμές τόκων ως ποσοστό των εσόδων, πραγματοποιηθούν κατά τα προσεχή έτη, η πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα τεθεί υπό εξέταση.

Μάλιστα, ο κ. Hess τόνισε ότι οι ΗΠΑ δε φαίνεται «να έχουν σχέδιο» για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης, ενώ τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αύξηση των φόρων, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι πολιτικές ισορροπίες θα επιτρέψουν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.