Η γνωστή στην Ελλάδα Moody’s Investors Service «ξαναχτυπά», κρούοντας αυτή τη φορά το καμπανάκι του κινδύνου σε Ισπανία και ΗΠΑ.

Ο διεθνής οίκος προειδοποίησε την Ισπανία ότι επίκειται υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, ενώ σύστησε στις ΗΠΑ να εφαρμόσουν ένα «καθαρό σχέδιο» για τη μείωση του ελλείμματός τους.

«Η Ισπανία έχει πολύ υψηλή αξιολόγηση και δεν μπορώ να ξέρω που θα καταλήξει η αξιολόγηση αυτή, αλλά είναι πιθανό να μειωθεί ελαφρώς», δήλωσε ο Στίβεν Χες, ανώτατο στέλεχος του διεθνούς οίκου, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Σύδνεϋ.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s έθεσε, τον περασμένο μήνα, την κορυφαία αξιολόγηση της Ισπανίας Aaa «υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση». Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου οι αναλυτές του οίκου είχαν προειδοποιήσει ότι η αξιολόγηση της χώρας πιθανόν να μειωθεί έως δύο βαθμίδες.

Η ισπανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα (το τρίτο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη) επιστρέφοντας την ίδια στιγμή σε τροχιά ανάπτυξης έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια ύφεσης.

«Παρακολουθούμε τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και θα προσπαθήσουμε πιθανότατα να θέσουμε την αξιολόγηση στο επίπεδο που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι για κάποιο διάστημα ακόμα», ανέφερε ο Χες, σημειώνοντας ότι η υποβάθμιση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη της Ελλάδας.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο Χες τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο έργο όσον αφορά στην τόνωση της ανάπτυξης και τον περιορισμό του ελλείμματος και εκτίμησε ότι η αξιολόγηση του χρέους της πιθανόν να τεθεί σε κίνδυνο τα επόμενα χρόνια.

Η Moody’s υποβάθμισε τον Ιούνιο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα κατά τέσσερις βαθμίδες, κάνοντας λόγο για «σημαντικούς» κινδύνους που εγκυμονούν για την ανάπτυξη τα νέα μέτρα λιτότητας.