Σε περίπτωση κήρυξης στάσης πληρωμών από μέρους της Ελλάδας η Πορτογαλία θα αναγκαζόταν να ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε χθες ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η χώρα του οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Σε ένα σενάριο κήρυξης στάσης πληρωμών της Ελλάδας, αυτή η βοήθεια θα ήταν απαραίτητη και είναι σημαντικό οι ευρωπαίοι εταίροι μας να πειστούν ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουν την Πορτογαλία και, σε μια τέτοια περίπτωση, και την Ιρλανδία», υποστήριξε ο Πάσους Κοέλιου σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

«Εάν συμβεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, είναι σημαντικό αυτοί που μπορούν να μας βοηθήσουν –με την αύξηση της βοήθειας στο χρηματοοικονομικό σύστημα ή με την ενίσχυση του προγράμματος βοήθειας– να μπορέσουν να το κάνουν όντας πεπεισμένοι ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δε θα συμβεί στην Πορτογαλία», πρόσθεσε.

«Αυτό που εξαρτάται από δικές μας ενέργειες πρέπει να γίνει, πρέπει να εφαρμόσουμε επακριβώς όλα όσα συμφωνήθηκαν» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Η Πορτογαλία βάσει της συμφωνίας που συνήφθη τον Μάιο πρόκειται να λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ δάνεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων για την μείωση των δημοσίων δαπανών και μέτρων για την επάνοδο της οικονομίας της σε τροχιά ανάπτυξης.

Και η Πορτογαλία βρέθηκε αντιμέτωπη με απροσδόκητες δυσκολίες μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα αδήλωτου χρέους στην αυτόνομη περιοχή του αρχιπελάγους των νήσων Μαδέρα, ύψους 1,68 δισεκατομμυρίου ευρώ, από το 2008 ως το 2011.

Ο Πάσους Κοέλιου χαρακτήρισε λυπηρό το ότι αυτή η «σοβαρή ανωμαλία» σημειώνεται «τη στιγμή που προσπαθούμε να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στη χώρα μας και εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα».

Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας στο 5,9% του ΑΕΠ εφέτος «δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», διαβεβαίωσε ο Πάσους Κοέλιου.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο αρχιπέλαγος της Μαδέρας, όπου από το 1978 κυβερνά ένα μέλος του κόμματός του, του προκαλεί «μεγάλη ντροπή».