Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας συνεδριάζει το EuroWorking Group την Πέμπτη 9 Ιουνίου που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Εκεί αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές μετά και την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων.

Μία από τις «ουρές» που είχαν ταυτοποιήσει οι θεσμοί ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε το θέμα της συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της αναδόχου εταιρείας.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρτ είχε καταστήσει σαφές ότι η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί όταν το EuroWorking Group εξακριβώσει ότι οι εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών εντόπισαν ορισμένες λεπτομέρειες που παραμένουν ακόμα εκκρεμείς στα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες εκτίμησαν πως οι εν λόγω λεπτομέρειες θα έχουν διευθετηθεί άμεσα προκειμένου να ξεκινήσουν οι επόμενες διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ.

«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν πως η εισήγηση των θεσμών είναι θετική σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την εκταμίευση της δόσης.