G7, G20 και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτες τηλεδιασκέψεις μετά τη χθεσινή υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor’s.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, ενώ θα έχουν προηγηθεί σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο υπουργών και αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών σε G7 και G20, με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό άνοιγμα των χρηματαγορών.

«Η G7 θα συνεδριάσει τηλεφωνικά. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν αυτό θα γίνει σε μία ή σε δύο φάσεις, απόψε και αύριο» ανέφερε το Σάββατο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Στις συνομιλίες, είπε, προγραμματίζεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος θα προήδρευε της συνεδρίασης, αφού η χώρα του ασκεί την προεδρία τόσο της G7, όσο και της G20, δεν έχει ανακοινώσει την έκτακτη σύγκληση συνόδου.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας δήλωσε στο Reuters ότι τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών της G20.