Επιστολή με την οποία παραθέτει τις 27 προτάσεις της για το νέο αναπτυξιακό νόμο απέστειλε στον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη, η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), «προσδοκώντας στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που ορίζει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας».

Στην επιστολή επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος «έρχεται σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά αποβιομηχανοποίησης, ανεργίας και υποαπασχόλησης, καθώς και από αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα και να ενθαρρύνει την πραγματική ανάπτυξη, υιοθετώντας βιώσιμα αναπτυξιακά έργα και αξιοποιώντας πόρους με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή ενός αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να περιλαμβάνει τη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως βασικής προτεραιότητας, σε όλα τα πεδία και τις κατηγορίες επενδύσεων που περιέχονται σε αυτόν. Οφείλει ταυτόχρονα να εστιάσει στην καινοτομία, στην υψηλή τεχνολογία, στην ενθάρρυνση των νεοφυών επιχειρήσεων, στην περιφερειακή διάσταση της χώρας, με τις ιδιαιτερότητές της, καθώς και στη χρήση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, δεδομένου ότι, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα δεδομένα, πλήθος εγκεκριμένων έργων βρίσκονται σε αδράνεια λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης, τόσο ιδιωτικής, όσο και της αναλογούσης δημόσιας ενίσχυσης».

Κατά το ΕΒΕΘ, επίσης, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να ενθαρρύνει την ίδρυση νέων μικρών επιχειρήσεων, να δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στην περιφερειακή συνοχή, στην έρευνα και στην καινοτομία, στην ανάπτυξη δικτύων και συνεργιών, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.