Η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια στιγμή στο μέλλον ανησυχεί τους Ευρωπαίους τραπεζίτες πολύ περισσότερο από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. είναι πολύ πιο σημαντική για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ένωσης συγκριτικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, είπαν σήμερα τραπεζίτες που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή συνάντηση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), στη Φρανκφούρτη.

«Για εμένα, αυτό (το Brexit) είναι ο μεγαλύτερος εν δυνάμει εφιάλτης» είπε ο Τιμ Άνταμς, πρόεδρος του IIF.

«Η Βρετανία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας και του οικονομικού συστήματος. Έχουμε ένα χρόνο αβεβαιότητας μπροστά μας».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί την σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα έως τα τέλη του 2017 για το εάν η χώρα θα μείνει στην ένωση ή όχι.

«Από μηχανικής άποψης, ένα Grexit θα διατάρασσε τις εργασίες και τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερο (από ένα Brexit)», είπε ο Χανς Γιέκελ, οικονομολόγος στην DZ Bank.

«Αλλά για το πνεύμα και τις μελλοντικές προοπτικές και τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα Brexit αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο», πρόσθεσε.