Δυσβάστακτα φορολογικά βάρη στους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει το αφορολόγητο όριο για την εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε συνδυασμό με την επιβολή έκτατης εισφοράς.

Αυτό το μέτρο σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών (η οποία μετατίθεται για το 2012), θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων να πέσουν στην «παγίδα» του ΦΑΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ κατά 200.000 ευρώ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Σήμερα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που αντικατέστησε από την 1 Ιανουαρίου 2010 το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές, σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ, εξετάζεται να μειωθεί σε 200.000 ευρώ.

Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα αυξήσει περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα την κατοχή, εκμετάλλευση και μεταβίβαση ακινήτων, αλλά πιθανό να μπουν στο δόκανο του ΦΑΠ και οι μικροϊδιοκτήτες.

Τέλος, για τα αυθαίρετα, αποφασίσθηκε η αποστολή ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες τους, να πληρώσουν τα πρόστιμα, με τακτοποίηση τους, αντίστοιχα με τη ρύθμιση, για τους ημιυπαίθριους.