Στη συμφωνία διάσωσης της Πορτογαλίας ύψους 78 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται και κεφάλαια έως 12 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο, ώστε να στηριχθεί η επανακεφαλαιοποίησή τους, ενώ δίνεται εντολή στις τράπεζες να αυξήσουν σταδιακά το core Tier 1 τους, σύμφωνα με αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία.

Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις τράπεζες στην επανακεφαλαιοποίησή τους σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους, λαμβάνοντας προσωρινά μερίδιο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης προβλέπονται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ έως το 2013, ανέφερε η πηγή.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Ο πορτογάλος Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι το σχέδιο διάσωσης της χώρας, διάρκειας 3 ετών, θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση ώστε να επιτύχει τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος. Ο ίδιος επισήμανε ότι για να επικυρωθεί η συμφωνία θα πρέπει να υπάρξουν και συνομιλίες με την αντιπολίτευση.