Οι όροι του 3ετούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας που συμφώνησαν χθες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, με την ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ύφεση για μία διετία την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επίσημη πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας που θα περιληφθούν στη συμφωνία, όπως οι αυξημένοι φόροι, υποδηλώνουν «μία μείωση του ΑΕΠ κατά 2% το 2011 και το 2012».

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι φόροι στα αυτοκίνητα και την ακίνητη περιουσία, ενώ θα υπάρξει μείωση των φορολογικών απαλλαγών για δαπάνες υγείας, εκπαίδευσης και στέγασης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας Capital Economics, Τζόναθαν Λόινς, προβλέπει επίσης ύφεση 2% φέτος, αναφέρει το Reuters.

Πάντως, η ανακοίνωση της συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ προκάλεσε κάποια ανακούφιση στην αγορά των πορτογαλικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε περίπου στο 10% από 10,32% την Τρίτη και το spread τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα υποχώρησε στις 677 μονάδες βάσης (6,77 ποσοστιαίες μονάδες) από 707 μονάδες βάσης.